Lightpaper

januari 26, 2015 De Groene Dagobert Artikelen - Duurzame energie

LIGHTPAPER

Duurzame energie

Binnen het thema “Duurzame energie” heb je tot nu toe vooral artikelen kunnen lezen die gaan over het op duurzame wijze opwekken van energie, zoals met zonnepanelen en windenergie. Maar behalve het op duurzame wijze opwekken van energie, kun je ook de al aanwezige energie op duurzame wijze inzetten. Ofwel energiebesparing. Nu denk je bij energiebesparing misschien al snel aan de verwarming een graadje lager zetten of het verminderen van het gebruik van elektriciteitsslurpende apparaten. Maar behalve dat is er ook gewoon de verlichting. Verlichting in huis, maar ook daar buiten. Verlichting door middel van lampen? Of kunnen we ook ander materiaal licht laten geven? Inderdaad …. lees hieronder over de zogenoemde “Lightpaper”.

Lightpaper

Lightpaper, papier dat licht geeft, dat is nou een voorbeeld van verlichting zonder lampen. Alhoewel … Dankzij de Lightpaper zijn traditionele lampenkappen en gloeilampen over niet al te lange tijd wellicht overbodig. [1]  Maar het zou nog steeds om lampen gaan. Namelijk kleine ledlampjes, die in het papier verwerkt zijn, wat straks uit de printer rolt. Het papier wordt daarmee lichtgevend, dus vandaar de naam “Lightpaper”.

Wat is dat precies, Lightpaper?

Lightpaper, zoals je hierboven hebt kunnen lezen, bestaat uit hele kleine ledlampjes. Zo klein, dat ze ter grootte van een rode bloedcel zijn. De ledlampjes zijn verwerkt in een speciale printerinkt en deze inkt reageert op elektriciteit en wanneer er stroom door het geprinte oppervlak loopt, dan lichten de ledlampjes op. Er is dus wel stroom nodig, maar niet specifiek voor de lampjes. Zo kan het Lightpaper straks in veel (deels) op elektriciteit werkende producten worden verwerkt. Denk hierbij aan telefoons, maar ook snowboards of verplichte logo’s op auto’s. Door een telefoon loopt stroom en die stroom zorgt behalve voor de data in je telefoon er dan ook meteen voor dat de mini-ledlampjes licht geven. Mooi meegenomen dus. Lightpaper is ontzettend dun, licht en buigzaam en dit maakt het op vele manieren toepasbaar. Bovendien zouden de ledlampjes een lange levensduur hebben.

Maar er zijn ook nog onzekerheden …. ten eerste is nog niet bekend hoeveel de nieuwe lichttechnologie uiteindelijk gaat kosten. Ten tweede is nog niet bekend wanneer de Lightpaper op de markt zal verschijnen, maar men heeft wel een verwachting en die is dat Ligthpaper halverwege 2015 op de markt komt. We zullen het gaan zien!

 

Hoe denk jij over Lightpaper? Heeft het toekomst? Of heb je aanvullingen, op- of aanmerkingen, over dit artikel, of over iets anders? Plaats ook dan hieronder een reactie!

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/