Leven zonder geld

juli 31, 2013 De Groene Dagobert Artikelen - Duurzaam genieten

Leven zonder geld!

Leven zonder geld, past dat wel bij de Groene Dagobert? Jazeker, meer dan je denkt! Hoewel de artikelen van de Groene Dagobert meestal in het teken zullen staan van het op een duurzame manier omgaan met je geld, het groene geld, kun je vaak nog meer een duurzaam leven leiden zonder geld. En leven zonder geld past ook bij Dagobert, want die wil zo min mogelijk uitgeven.

De economische crisis hangt nog steeds in de lucht en dat betekent voor velen dat ze juist veel aan geld zullen denken. Maar wie klaagt over oplopende kosten en dalende inkomsten, kan een mooi voorbeeld nemen aan een tweetal mensen die hebben laten zien hoe gelukkig je kunt zijn zonder deze zorgen. Door niet meer van geld afhankelijk te zijn. Leven zonder geld. En het is nog duurzaam ook! Je ecologische voetafdruk is dan immers klein, zie mijn artikel Gezond en Groen eten. Hieronder zal ik eerst een film behandelen en daarna een artikel.

 

Into The Wild (film)

Wat ik een hele mooie film vind, is Into The Wild. Deze film gaat over een pas afgestudeerde jonge man, Christopher McCandless, die zijn familie en veelbelovende toekomst achter zich laat, op zoek naar avontuur….. in de natuur! Hij is het materialistische leven wat hij tot dan toe heeft geleid beu en besluit te gaan leven zonder geld. Hij begint zijn leven zonder geld nog niet al te ver van huis, maar gaat steeds verder weg en eindigt uiteindelijk in de wildernis in Alaska. Wat ik naast de vele momenten die hij in de natuur beleeft onder andere een mooi fragment uit de film vind, is die waarin zijn vader hem een nieuwe auto cadeau wou geven voor zijn afstuderen en hij dat weigert. Hij vindt zijn oude auto die hij nu heeft prima. Dat is natuurlijk nog maar het begin, want uiteindelijk gaat hij zijn grote avontuur beginnen zonder auto, elektronica of wat dan ook. Te voet! Het mooiste aan de film is het avontuur en de natuur. Hij zwerft in zijn leven zonder geld van plek naar plek en doet telkens nieuwe indrukken op. Hieronder kun je een kort You Tube filmpje bekijken, waarin de film wordt samengevat.

 

 

 

Mark Boyle (artikel)[1]

Mark Boyle is een voormalige economiestudent en initiatiefnemer van Freeconomy. Dit is een alternatieve economie die inmiddels in 167 landen actief is. Onlangs bracht hij “The Moneyless Manifesto” uit. Leven zonder geld kan goed gaan en je uiteindelijk veel rijker maken, zo wordt daarin beweerd. Mark leefde tweeënhalf jaar lang zonder geld, dus hij kan het weten. In die periode kwam hij tot opmerkelijke inzichten.

Tijdens zijn examenjaar keek Mark Boyle naar een video van Ghandi en dat inspireerde hem om de wereld te gaan veranderen. De film toonde aan dat de wereld heelmaal niet zo rijk is als het lijkt. Het succes in de westerse landen gaat veelal ten koste van mensen, dieren en het milieu in andere landen. Geen goede zaak dus voor het Groene in de Groene Dagobert. Om hier wat aan te doen, nam deze Mark het besluit om een baan te zoeken in de duurzame sector. Toch was er nog iets dat bleef knagen. Tijdens gesprekken met een vriend kwam Mark tot het besef dat deze vriend dingen op de verkeerde manier bekeek. In plaats van naar de oorzaak van problemen te kijken, probeerde hij een oplossing te bedenken voor de problemen in de wereld zonder naar de oorzaken te kijken. Dit was voor Mark de aanzet om hier verandering in aan te brengen.

En zo veranderde Boyle van symptoombestrijder in pro-activist en ontdekte hij dat mensen niet meer zien welke invloed hun aankopen hebben op mens, dier en milieu. Wie in Nederland goedkope kleding koopt, staat er niet bij stil dat die misschien wel gemaakt is door arme kinderen in India. Dat dit verband niet meer zichtbaar is, komt door geld. Wanneer we zelf onze goederen produceerden, eten verbouwden en water uit de put moesten halen, dan zou de verspilling minder zijn. Aangezien Mark zich had voorgenomen om zelf de verandering te zijn die hij graag in de wereld wilde zien, besloot hij een jaar lang zonder geld te leven. Hij verhuisde naar een caravan en begon alles zelf te doen. Van het opwekken van energie via zon tot het composteren van zijn eigen uitwerpselen. Eten verbouwde hij zelf of vond hij in het wild. Dit is zoals Christopher in Into The Wild het ook ongeveer deed. Hij verbouwde geen eten, maar vond het wel in het wild (jagen).

Wat Mark in de eerste instantie van plan was, was om slechts een jaar zonder geld te leven. Dit beviel echter zo goed, dat hij het uiteindelijk 2,5 jaar deed. Hij kwam tijdens deze periode tot een opmerkelijk inzicht: geld biedt geen zekerheid, vriendschap biedt zekerheid. Zijn stelling is dat Westerse landen weliswaar rijk zijn in geld, maar ze zijn geestelijk arm. De onafhankelijkheid die geld creëert, is niet echt en kan even makkelijk leiden tot eenzaamheid. Pas als geld uit de vergelijking wordt gehaald, kan men merken wat echte onafhankelijkheid is en geestelijk weer rijk worden. Daarvoor hebben we geen geld nodig, maar elkaar.  Dat idee vormt de basis voor Freeconomy, een initiatief waarbij mensen delen in spullen en kennis, om zo niet alleen geld te besparen, maar ook weer écht in verbinding te komen met elkaar. Een leven zonder geld hoeft niet zo onmogelijk te zijn als het klinkt. Kijkend naar de moderne tijd, dan zie je dat we al een beetje die kant op gaan. Via internet ontwikkelen zich steeds meer mogelijkheden om bijvoorbeeld tijdelijk van auto, huis of vakantie te wisselen. Leven zonder geld kan dus ook ruilhandel zijn.

In The Moneyless Manifesto schrijft Mark dat we ons bevinden op een bijzonder punt in de geschiedenis. Structuren vallen weg en de weg die onze voorouders in zijn geslagen, lijkt voor ons niet meer te werken. Zelfs als we op dit moment zouden stoppen met het produceren van nieuwe dingen en zouden leven van wat er al is, dan redden we daar het milieu niet mee. Dat klinkt dramatisch, maar biedt ook mogelijkheden. Wie verandering wil, kan nu in actie komen. Mark schreef: “We zijn uitzonderlijk flexibele schepsels. We kunnen alles zijn wat we willen, als we het graag genoeg willen. Uit de vlammen en brandende restanten van een bijzondere wereld als de onze, kunnen duizend feniksen opstaan, een miljoen veranderingen. Uit onze geldeconomie kan een geefeconomie voortkomen en concurrerende relaties kunnen symbiotisch worden, verzamelen wordt delen, stress wordt spelen, complexheid wordt eenvoud, het voorwaardelijke onvoorwaardelijk, verveling wordt creativiteit en isolatie wordt verbinding. We krijgen een ontzettend uitdagende kans om een nieuwe manier van leven te vormen, eentje die het beste uit de oude combineert met het beste van de nieuwe en het onontdekte.”

 

Hoe kijk jij aan tegen deze zienswijze van de wereld? Plaats hieronder een reactie!

 

 


3 Responses to “Leven zonder geld”


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/