De klimaatvluchteling

november 22, 2013 De Groene Dagobert Artikelen - Overig

DE KLIMAATVLUCHTELING

Wat is een klimaatvluchteling?

Een klimaatvluchteling, wat is dat? De klimaatvluchteling is iemand die ergens op een eilandenrijk wil gaan wonen om te voorkomen dat de regering niets of te weinig doet tegen de gevolgen van klimaatverandering. De eilanden zouden dan onder water gaan lopen door een stijging van de zeespiegel, wat het gevolg is van de opwarming van de aarde. Door klimaatverandering lopen niet alleen eilanden onder, maar krijgen ook gewassen en bomen het daar moeilijk doordat zout zeewater in het zoete grondwater terecht komt. En de drinkwatervoorziening loopt gevaar. Genoeg redenen dus om klimaatvluchteling te worden. Wanneer de klimaatvluchteling toestemming krijgt om te immigreren en op het eilandenrijk te verblijven, dan staat de poort open voor tientallen miljoenen anderen.

De klimaatvluchteling: een voorbeeld

De klimaatvluchteling die enige tijd terug in het nieuws was [1] [2]  betrof iemand die zich vestigde op de eilandenrepubliek Kiribati, behorend tot Nieuw Zeeland. De immigratiedienst wees het verzoek van deze klimaatvluchteling af, maar de man gaat in hoger beroep. Volgens de persoon in kwestie is de stijgende zeespiegel een bedreiging voor zijn woning en het leven in zijn thuisland. Wanneer de man op basis van zijn verhaal toegang tot Nieuw Zeeland krijgt, dan zou deze man de eerste officiële klimaatvluchteling zijn.

Klimaatvluchteling in Kiribati

Kiribati is een eilandengroep in de Stille Oceaan. Het gebied bestaat uit 32 eilandjes die allemaal maar een paar meter boven zeeniveau liggen. Wanneer als gevolg van klimaatverandering de zeespiegel de komende jaren stijgt, dan zal een groot deel van de eilandjes onderlopen. Dat is het verhaal van de klimaatvluchteling. Alhoewel de president van het land onlangs nog in een speech zei dat het onvermijdelijk is dat de inwoners van Kirbati in de toekomst moeten emigreren (de mensen die er al wonen), probeert deze man er van alles aan te doen om dat te voorkomen: hij wil de uitspraak van de immigratiedienst, een afwijzing, aanvechten tot en met het hooggerechtshof.

Hoeveel klimaatvluchtelingen?

De vraag is in welke mate de klimaatvluchteling in de toekomst centraal zal staan. De voorspelling is in ieder geval dat het aantal klimaatvluchtelingen in de komende jaren zal toenemen, maar over de precieze aantallen ontbreken harde cijfers op dit moment. Er zijn schattingen dat er anno 2050 miljoenen klimaatvluchtelingen zullen zijn.

Succes als klimaatvluchteling?

Dus ….. als je ooit van plan bent om naar een eiland te emigreren, kun je dan als reden aandragen dat je daar je wilt vestigen omdat je klimaatvluchteling bent? Dat blijkt toch niet zo eenvoudig te zijn. De Verenigde Naties beschouwen het klimaat nog niet als een geldige reden om ergens een verblijfvergunning te kunnen krijgen. Ook de Nieuw-Zeelandse immigratiedienst liet in dit geval weten dat er geen acute dreiging is voor de man die het betrof. Daarom zal deze klimaatvluchteling waarschijnlijk zich niet op de eilandengroep kunnen vestigen. Alhoewel de immigratiedienst van Nieuw-Zeeland de aanvraag van de man begrijpt, is zijn verzoek niet alleen afgewezen omdat het leven van de klimaatvluchteling niet acuut in gevaar is, maar ook is zijn verzoek afgewezen om te voorkomen dat er een enorme instroom van klimaatvluchtelingen op zou volgen. Als er één schaap (klimaatvluchteling) over de dam is, volgen er meerdere (klimaatvluchtelingen).

Dus mocht je het overwegen …. helaas, emigreren naar een ver eiland zit er voorlopig nog niet in 😉

 

Wat vind jij van de klimaatvluchteling? Zou je zelf ooit klimaatvluchteling willen worden? Of heb je andere aanvullingen, op- of aanmerkingen ten aanzien van dit artikel? Plaats hieronder een reactie!

 



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/