Hardlopen, strand en de plastic soep

augustus 2, 2013 De Groene Dagobert Artikelen - Duurzaam genieten

Hardlopen, strand en de plastic soep

Hardlopen, strand en plastic. Een aparte combinatie is het wel. Hardlopen en strand kunnen bij elkaar horen. Of strand en plastic (het afval wat we op het strand achterlaten). Maar dat hardlopen, strand en plastic ook alle drie gecombineerd kunnen worden, dat zal ik in dit artikel laten zien!

Vorige week heb ik mijn eerste artikel geschreven over hardlopen, met als onderwerp de Zuidas Run. Over de voordelen daarvan voor de eigen portemonnee (hardlopen is een goedkope sport) en gezondheid tegelijk. Daarbij heb ik geschreven over de goede doelen die je kunt steunen door deel te nemen aan een evenement. Deze keer zal mijn artikel gaan over de tochten die ik door de natuur maak. Er is veel over te schrijven en daarom zal ik me nu beperken tot één specifiek onderwerp. Andere onderwerpen zullen in latere artikelen nog aan bod komen. Mijn tochten gaan door parken, bossen, bergen en onder andere over het strand. Dit artikel gaat over het strand.

Regelmatig hardloop ik over het strand en het mooie daaraan is dat je net als alle strandtoeristen kunt genieten van zon (niet altijd, maar vandaag in ieder geval!!) ), zee en strand. Maar daarnaast heb je nog iets extra’s wat zij niet of veel minder hebben….. een flinke portie lichaamsbeweging! Nu was het vandaag daar wel erg warm voor, maar op dagen dat het minder warm is, of in de vroege ochtenden, dan kun je prima jezelf ermee vermaken! En de combinatie van hardlopen en water, ofwel de zee ingaan, is ook een leuke. Maar in dit artikel beperk ik mij nog even tot de combinatie van hardlopen en strand.

Het strand. Een mooi stukje natuur waar het prima vermaken is. Zo zijn er de verschillende getijden, eb en vloed, en ieder getijde zorgt weer voor een iets andere hardlooproute! Verder zijn er natuurlijk schelpen en vogels zoals meeuwen. Ook minder aangename soorten bevinden zich daar, zoals kwallen, waar je dan maar beter niet met blote voeten over kunt hardlopen, hoewel de meeste die zich op het strand bevinden wel dood zullen zijn. Waar je ook leuk overheen kunt springen dat zijn plassen of slootjes met water, die zich bij ieder getijde weer op een andere plek bevinden. En je kunt tijdens het hardlopen ook een spelletje met de golven spelen. Terwijl je vooruit rent telkens een stukje naar een golf toe rennen wanneer die zich terugtrekt en dan weer net op tijd wegrennen wanneer de golf er weer aankomt. Een spelletje wat je als kind waarschijnlijk ook speelde kun je dan op volwassen leeftijd nog herhalen!

Maar behalve water, schelpen en vogels bevinden zich op het strand ook de dingen die niet uit de natuur komen. Plastic en andere rotzooi. Dit is afval wat uiteindelijk in onze oceanen terecht kan komen. (Zo’n 80% van de plastic soep, ofwel het afval in onze oceanen, is op het land begonnen.) En het gaat niet om kleine beetjes. Zie onder meer http://www.nrc.nl/nieuws/2013/06/08/een-ophoping-van-plastic-in-de-grote-oceaan-misschien-wel-zo-groot-als-europa/. Nou lijkt die plastic soep in sommige gevallen op de kwallen die in de natuur leven, maar het kan veel meer schade aanrichten dan die ene beet. Behalve dat het dodelijk is voor de vogels en voor de dieren die in de zee leven is het voor onze eigen gezondheid ook slecht. Zo ben ik zelf een groot liefhebber van vis op het menu. Haring, makreel, zalm, allemaal heerlijk! En goed voor de Omega 3-vetten. Echter, veel vissen komen uit de zee. Vissen eten kleinere dieren en die eten weer ander klein spul. Plastic hecht zich aan gif en dat komt uiteindelijk ook in die vissen terecht. Zo wordt het eten van vis een stukje minder gezond en dat is zonde, want het is zo’n kleine moeite om je afval in de prullenbak te doen.

Nu heb ik daar wat leuks op gevonden! Ik schreef in het begin van mijn artikel al over de lichaamsbeweging die je als extraatje hebt ten opzichte van de strandtoeristen. Daar wil ik nu graag nog een extraatje aan toevoegen:  de plastic soep opruimen! Ik introduceer bij deze een nieuwe term, die volledig recht doet aan de combinatie van hardlopen, strand en plastic….. de ‘vuilnisjogger’! Tijdens je loopparcours over het strand raap je dan een paar stukken plastic van het strand. Wanneer je het vervelend vindt om een lange tijd met die rotzooi in je handen te lopen, dan doe je dit bijvoorbeeld pas in de laatste kilometer voordat je bij een prullenbak bent. Alle beetjes helpen, want als iedereen al maar één plastic zak mee zou nemen, dan zou het al een heel stuk schoner worden. Op de grote stranden wordt uiteraard door schoonmaakploegen al het een en ander opgeruimd, maar als hardloper heb je het grote voordeel dat je op een veel verder gelegen stuk strand terechtkomt (omdat hardlopen nu eenmaal sneller gaat dan wandelen) waardoor je juist daar die enkele plastic zak die daar nog rondzwerft kunt opruimen, wat anders niemand zou doen. Zo heb je dan een sport gecreëerd met wel heel veel voordelen bij elkaar: een goedkope sport, lekker buiten zijn en van het strand en de zee genieten, veel lichaamsbeweging in weinig tijd en ….. iets goeds doen voor onze planeet!

Voor de mensen die liever wat anders doen dan hardlopen op het strand, maar zich wel graag willen inzetten om de plastic soep terug te dringen, heb ik ook even wat opgezocht:

http://www.noordzee.nl/blog/themas/afval/duurzaam-bedrijfsuitje-op-het-strand-organiseren/

Er zijn dus ook initiatieven op internet te vinden waarmee je een duurzaam feestje op het strand kunt organiseren!

Bekijk het onderstaande filmpje voor meer informatie over de plastic soep!

 

 

 

Ben je nog niet bekend met hardlopen maar vind je het nu wel interessant worden? Dan kun je via de link hieronder bij een boek komen voor beginnende hardlopers (op die pagina naar beneden scrollen).

Link naar boek “Hardloopschema Tips voor beginners”

 

Heb je aanvullingen, op- of aanmerkingen, of wil je gewoon je eigen verhaal kwijt over hardlopen, strand en/of de plastic soep? Plaats dan hieronder een reactie!

 

7 Responses to “Hardlopen, strand en de plastic soep”


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/