Guerilla Gardening

november 19, 2013 De Groene Dagobert Artikelen - Recycling

GUERILLA GARDENING

Guerilla Gardening

Behalve het groen investeren van je geld (zie artikelen “Groen beleggen in aandelen”, “Groen beleggen in beleggingsfondsen” en “Duurzaam beleggen en sparen, steeds populairder”) kun je ook arbeid op een groene manier inzetten. Een van die manieren om arbeid op een groene manier in te zetten is Guerilla Gardening. Via de website van Guerilla Gardening [1] kun je meer hierover vinden. Het komt er kortgezegd op neer dat je “groene arbeid” verricht. Het is bijvoorbeeld het aanleggen van een tuin. Ook kun je bij Guerilla Gardening denken aan een stuk land dat al lange tijd braak ligt en waar maar geen nieuwbouw op komt. Ook kan Guerilla Gardening het aanleggen van een boomsingel of lege bloembak inhouden.

Guerilla Gardening –> voor wie?

Guerilla Gardening is iets wat iedereen kan doen. Pak een schep een zet je eerste plant neer. Het is geen nieuw fenomeen, maar bestaat al zo’n 30 jaar en ook wordt het wereldwijd toegepast. Zo is er in Engeland de bekende Guerilla Gardener Richard Reynolds en hij maakt je met Guerilla Gardening [2] wegwijs met diverse acties, van Frankrijk tot Botswana. Zo wordt in de Verenigde Staten Guerilla Gardening toegepast door vuilnishopen te laten begroeien met tomatenplantjes. Ook gebeurt het zelfs dat men uit ongebruikte brievenbussen nieuwe natuur laat ontstaan. Je zou het dus een vorm van recycling kunnen noemen. Dat is het mooie aan Guerilla Gardening: recycling en tegelijk ook een stukje natuur creëren. In die zin is het een win-win-situatie.

Extra voordelen aan Guerilla Gardening

Behalve de win-win-situatie van recycling en een stukje natuur creëren ineen, heeft Guerilla Gardening nog meer voordelen. Guerilla Gardening is niet alleen het creëren van een stukje natuur, maar het laat je ook zien hoe belangrijk groen in de gemeente is. Immers, planten bieden mens en dier een prettige leefomgeving. En behalve dat Guerilla Gardening goed is voor milieu en leefomgeving, is het indirect ook goed voor de gezondheid van bewoners: meer beweging en frisse lucht.

Het Guerilla Gardening-team

Guerilla Gardening wordt vaak in teams gedaan. Een groepje mensen trekt er ’s nachts op uit om bijvoorbeeld in bermen kastanjes en eikels te poten in de hoop dat er boompjes uitkomen. Of om zaden te strooien in een openbare ruimte. Je kunt het zo gek niet bedenken wat er allemaal onder Guerilla Gardening valt. Hierboven werden al een aantal acties genoemd, maar de opsomming is dus niet eindig. Het beslaat diverse leuke acties in een goede sfeer met soms een kleine after-party om te proosten op de groene arbeid die verricht is. En daar komt bij dat de buurtbewoners aangenaam verrast zijn als ze de volgende ochtend een groen aangelegd stukje in hun straat zien.

Samenvattend, Guerilla Gardening ….daarmee geef je een groene swing!

 

Wat vind jij van Guerilla Gardening? Ken jij mensen die aan Guerilla Gardening meedoen? Of heb je andere aanvullingen, op- of aanmerkingen? Plaats hieronder een reactie!

 

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/