Groene stroom opslaan

augustus 26, 2013 De Groene Dagobert Artikelen - Duurzame energie

GROENE STROOM OPSLAAN

Groene stroom, het is leuk als je het zelf op kunt (laten) wekken. Maar stel dat er windkracht 12 staat, wek je dan heel veel groene stroom op met je windmolen, die je op windstille dagen dan ook nog kunt gebruiken? Of stel dat het in juni of juli gedurende een lange tijd zonnig is, kun je alle groene stroom die je zonnepanelen opwekken dan nog gebruiken op een sombere januaridag? Waarschijnlijk niet!

Of toch wel? Wetenschappers zoeken al langere tijd naar de oplossing van het probleem bij groene stroom: opslag. Windmolens en zonnepanelen leveren onregelmatig stroom, afhankelijk van wanneer de wind waait en wanneer de zon schijnt. Het opslaan van groene stroom is daarom van cruciaal belang. Tot op heden is het opslaan van groene stroom echter nog niet erg goedkoop en dus niet goed voor de portemonnee (Dagobert kijkt somber :().

Groene stroom opslaan –> binnenkort wel?

Er is hoop! Wetenschappers van het Amerikaanse MIT hebben een accu ontwikkeld die goedkope opslag van groene stroom mogelijk maakt.[1] De accu bewaart en geeft energie met behulp van zogeheten “laminaire stroming”. Daarbij worden twee vloeistoffen door een buis gepompt. Daar reageren deze twee vloeistoffen met twee elektrodes en daardoor wordt energie opgeslagen of weer los gelaten. Het is vervolgens dan de kunst om de stroming parallel te laten verlopen, zodat de vloeistoffen niet gaan mengen. Bij de juiste condities lukt dit. De stroming scheidt dan de vloeistoffen op een natuurlijke manier, waardoor een duur membraan niet meer nodig zou zijn.

Het membraan is niet alleen het duurste onderdeel van conventionele accu’s, maar ook het meest onbetrouwbaar. Door corrosie gaat het membraan vaak al als eerste kapot. Verder kan het nieuwe type accu wel ruim tien keer zoveel energie opslaan als een conventionele accu. Een ontwerp zonder membraan heeft dus grote voordelen.

Nieuwe doorbraak voor groene stroom?

Martin Bazant, MIT professor in chemische technologie, noemt de uitvinding “iets dat een quantum sprong in energie-opslag technologie kan betekenen”. Feit is wel dat het ontwerp nog volop in ontwikkeling is en het nog niet duidelijk is wanneer de accu daadwerkelijk op de markt komt. We wachten het met spanning af!

 

Ben jij op zoek naar duurzame energie? Daarvoor kun je onder andere hier terecht: **

banner duurzame energieshop  S O L A R   W I J Z E R

 

 

Heb jij ervaringen met (opslag van) groene stroom? Of heb je andere aanvullingen, op- of aanmerkingen? Plaats hieronder een reactie!

 


5 Responses to “Groene stroom opslaan”


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/