Groene stroom opslaan – Deel 2

oktober 22, 2013 De Groene Dagobert Artikelen - Duurzame energie

GROENE STROOM OPSLAAN  –  DEEL 2

Groene stroom opslaan  –  Deel 2

In het artikel “Groene stroom opslaan” heb je kunnen lezen over een nieuwe techniek om groene stroom op te slaan. Want het is nou eenmaal zo dat er grote pieken en dalen zijn in het weer wat betreft zon, wind en ook …. regen (zie artikel “Regenenergie”). Dan is het handig als we die groene stroom kunnen opslaan zodat we die ook kunnen gebruiken op bijvoorbeeld een bewolkte windstille winterdag.

Overproductie van groene stroom

Op bijvoorbeeld een waaierige zonnige zomerdag dan zal er daarentegen veel groene stroom opgewekt worden. Daarom is het slim als Nederland gaat investeren in lokale netwerken met nieuwe opslagcapaciteit voor groene stroom. Het belang van het opslaan van groene stroom wordt hieronder beschreven.

Belang van groene stroom opslaan

Wanneer het opslaan van groene stroom niet gebeurt, dan krijgt men eenzelfde overcapaciteit-probleem als in Duitsland. Want door de overcapaciteit in Duitsland, moeten zij hun groene stroom tegen lage prijzen aanbieden om er vanaf te komen, zoals je in het artikel “Duitse groene stroom –> slecht voor Nederland?” hebt kunnen lezen. Dan kun je wel veel groene stroom produceren, maar als je die groene stroom vervolgens moet verkopen tegen dumpprijzen, wordt je daar als land niet echt rijker van. Met de recent in het energieakkoord vastgelegde afspraak om naar 16 procent duurzame energie in 2023 te groeien (thans 4 procent) maakt dit de ontwikkeling van methoden om groene stroom op te slaan extra relevant.

Groene stroom opslaan met batterijen

Het investeren in het opslaan van groene stroom kan op twee manieren. Een van de manieren om groene stroom op te slaan is door het plaatselijk installeren van batterijen. Deze batterijen zullen de groeiende schommelingen in de groene stroom opgewekt door zonne- en windenergie moeten gaan opvangen. Het opslaan van groene stroom kan per huis met accu’s ter grootte van een koelkast, maar ook op wijkniveau. In dat laatste geval moet je denken aan een zeecontainer vol met accu’s. Zo kan op wind- en zonrijke dagen een overschot aan opgewekte groene stroom tijdelijk worden opgeslagen in dergelijke batterijen. Die batterijen van groene stroom kunnen vervolgens zorgen voor de levering van groene stroom op een bewolkte winstille dag.

Groene stroom opslaan met stroomkabels

Een alternatief is het opslaan van groene stroom door middel van duizenden kilometers extra stroomkabels om overbelasting te voorkomen. Dit is echter geen voordelige methode. In alleen Duitsland al zou tot 2020 zo’n 380.000 kilometer aan nieuwe kabelnetwerken nodig zijn om het te veel aan opgewekte groene stroom naar grote centra of buurlanden te exporteren. [1] Deze methode van groene stroom opslaan is daarom duurder dan het opslaan van groene stroom door middel van batterijen. En zeker met de komst van een nieuw type accu’s, zoals je in het artikel “Groene stroom opslaan” hebt kunnen lezen, wordt het verschil in rendement voor het opslaan van groene stroom tussen deze twee methoden alleen maar groter. Samenvattend, groene stroom opslaan met batterijen is rendabeler dan groene stroom opslaan met behulp van stroomkabels.

 

Hoe zie jij, wat betreft groene stroom opslaan, de toekomst van Nederland tegemoet? Of heb je andere aanvullingen, op- of aanmerkingen? Plaats hieronder een reactie!

 

 


2 Responses to “Groene stroom opslaan – Deel 2”


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/