Groen beleggen en je pensioenfonds

augustus 4, 2013 De Groene Dagobert Artikelen - Duurzaam financieel

Groen beleggen en je pensioenfonds

Groen beleggen is een belangrijk thema binnen het onderwerp groen geld. In het eerdere artikel “Groen geld!” heb ik een introductie gegeven in de groene en andere goede dingen die je met beleggen maar ook met ander geld kunt doen. Dat is soms meer dan je denkt! Zoals in het artikel Groen geld aangegeven, heeft geld een bepaalde mate van abstractie. Daardoor gaat ons besef vaak niet verder dan dat het een briefje met een getal erop is of een getal op het computerscherm. Daardoor wordt er minder goed stilgestaan bij hetgeen wat er met dat geld gedaan wordt. Groen beleggen, groen sparen, groene hypotheken, het geld wat hiervoor gebruikt wordt krijgt daardoor (nog) niet de aandacht die het verdient.

Maar er is nog een andere reden waarom het besef van goed doen met geld nog zou kunnen verbeteren. Dit laat onderstaand filmpje over goed-geld.nl  zien.

 

 

Bovenstaand filmpje laat zien, dat veel mensen denken dat ze niet veel invloed hebben omdat ze niet veel geld hebben. Dat is niet juist. In veel opzichten heb je met geld te maken. Niet iedereen belegt zelf, maar als je een hypotheek hebt, ergens anders wat leent of wat spaargeld hebt, dan maakt dat al uit. Maar wat zeker onderschat wordt, is het pensioen wat we opbouwen. Hier zit een behoorlijke pot met geld in. Niet voor niets dat onlangs in het nieuws was dat de pensioenfondsen in gesprek zijn met het kabinet zijn om veel geld te investeren in de Nederlandse economie om op die manier de recessie te lijf te gaan. En wat die pensioenfondsen vooral doen is beleggen. Helaas valt het wat betreft groen beleggen in Nederland nog wat tegen. Uit onderstaande bron[1] volgt dat minder dan een half procent van de beleggingen van Nederlandse pensioenfondsen naar duurzame energie gaat. Enkele statistieken (daar houdt De Groene Dagobert van :)) :

14 pensioenfondsen zijn onderzocht. Gezamenlijk goed voor beleggingen ter waarde van 586 miljard euro, een grote som geld dus, hetgeen 73% is van het totale geld van alle Nederlandse pensioenfondsen. Van dit bedrag werd 1,8 miljard euro belegd in duurzame energie. Dit is 1,8/586ste deel, ofwel 0,3%.

De conclusie die je uit bovenstaande mag trekken is dat pensioenfondsen bijna geen (relatief gezien) geld in duurzame energie steken. Wanneer ze dat wel doen dan gaat het meestal om buitenlandse projecten. Maar daar helpen we dan de Nederlandse economie niet mee. Ook het doel van het kabinet om 16% hernieuwbare energie in 2020 te halen wordt daarmee niet geholpen.

De industrie, vakbonden, werkgevers, energiebedrijven en milieuorganisaties zijn momenteel onder de leiding van de SER (Sociaal Economische Raad) aan het proberen om een nationaal energieakkoord te sluiten over de verduurzaming van de Nederlandse energievoorziening. Deze verduurzaming vraagt onder andere om flinke investeringen in windmolenparken op land en op zee. Wanneer het om groen geld gaat, dan is een grotere rol van de pensioenfondsen daarin onmisbaar. Die pensioenfondsen zijn best bereid om flink te investeren in duurzame energie, maar slechts op voorwaarde dat de overheid harde garanties geeft voor een stabieler en betrouwbaar energie- en klimaatbeleid.

Wat tevens een belangrijke belemmering is voor de pensioenfondsen om duurzaam hun geld te investeren, is de schaalgrootte. Zo worden niet-beursgenoteerde bedrijven pas vanaf een omvang van ongeveer 80 miljoen euro interessant om in te investeren. Veel bedrijven in bijvoorbeeld de cleantech[2] hebben die omvang nog niet bereikt.

Goed renderend groen geld

Het is jammer dat bovenstaande belemmeringen er zijn. Zo wijst de organisatie Natuur & Milieu er op dat investeringen in duurzame energie qua rendement gunstig zouden zijn voor de pensioenfondsen. Het beleggen in Belgische windmolenparken op zee zou goed zijn voor een rendement van 10%, wat al veel hoger is dan wat de Nederlandse pensioenfondsen nu halen, aldus Natuur & Milieu.

Groen beleggen –> welk pensioenfonds?

Nu is de grote vraag….. wat kan ik als individu doen om invloed te hebben zodat pensioenfondsen het geld groen beleggen? Daar waar tegenwoordig het vergelijken van verschillende energieleveranciers veel aandacht krijgt, is dit voor pensioenfondsen nog wat onderbelicht. Een vergelijkingswebsite voor wat betreft duurzame pensioenfondsen ben ik nog niet tegengekomen. Als jij die wel gevonden hebt, schroom dan zeker niet om onder dit artikel een reactie te plaatsen! Wel vond ik via de website van goed-geld.nl[3] een uitgebreid rapport over pensioenfondsen waarin ze vergeleken werden op hoe duurzaam ze zijn. In het artikel werd verder nog aangegeven dat Nederlandse pensioenfondsen wel steeds duurzamer beleggen, maar dat de implementatie van het duurzaam beleggen wat achterblijft. Waar het op neerkomt, is dat de meeste pensioenfondsen slechts enkele van de mogelijke instrumenten inzetten voor duurzaam beleggen, waardoor het beleid niet integraal geïmplementeerd wordt. Het begin is er dus, maar er zou nog wat meer concrete invulling aan gegeven moeten gaan worden. Dit zou het lage percentage van 0,3% belegd in duurzame energie kunnen verklaren. Echter, we hebben hierboven gezien dat er niet alleen verandering van onderaf (jij als individu) maar ook van bovenaf (de overheid en andere grote partijen) nodig is, wil groen beleggen meer aan populariteit winnen bij de pensioenfondsen. Maar wie weet….. kun jij als individu ook je invloed hebben op wat er van bovenaf beslist wordt.

Groen beleggen met je ‘eigen geld’

Waar je in ieder geval veel invloed op hebt, dat is je eigen spaargeld. Het geld wat dus niet in je pensioenfonds zit, maar het geld wat je op de bank zet of zelf belegt. Wil je weten hoe je dit groen kunt beleggen? Lees dan de artikelen “Groen beleggen in beleggingsfondsen” en “Groen beleggen in aandelen”.

 

Hoe denk jij invloed te kunnen hebben op het groen beleggen van pensioenfondsen? Of heb je andere ervaringen, op- of aanmerkingen? Plaats dan hieronder je reactie!

 [1] http://www.duurzaambedrijfsleven.nl/56406/pensioenfondsen-stellen-duurzame-energie-achter/

[2] Definitie van cleantech volgens Wikipedia:
Cleantech of voluit Clean technology (Engels voor schone technologie) is een verzamelnaam voor vormen van technologie die bijdragen aan een schoner milieu en/of zorgen voor energiebesparing. De term deed in 2008 zijn opgang in Nederland.
Cleantech is een term die slaat op producten, processen en diensten die operationele prestaties verbeteren door vergroting van de productiviteit en efficiëntie terwijl kosten, energieverbruik, vervuiling of afval worden gerecycleerd, waarbij het gebruik van grondstoffen en duurzame energie op een duurzame wijze worden toegepast met het oog op een minimale impact op het milieu. Vormen van cleantech zijn onder andere zonne-energie, windenergie, biobrandstof uit algen, warmtekrachtkoppeling en andere technologieën.

[3] http://goed-geld.nl/hoe-duurzaam-is-het-beleggingsbeleid-van-je-pensioenfonds-2/#.Uf4pHtK8CbI

4 Responses to “Groen beleggen en je pensioenfonds”


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/