Groen beleggen in aandelen

september 24, 2013 De Groene Dagobert Artikelen - Duurzaam financieel

GROEN BELEGGEN IN AANDELEN

Groen beleggen in aandelen

In het artikel “Groen beleggen in beleggingsfondsen” heb je kunnen lezen over hoe je via beleggingsfondsen groen kunt beleggen. Of op een andere maatschappelijk verantwoorde manier, zoals het helpen van ondernemers in ontwikkelingslanden via microkredieten (“sociaal ethisch” beleggen). In dit artikel gaat het over hoe je groen en hoe je maatschappelijk verantwoord kunt beleggen in aandelen.

Groen beleggen en de drie P’s

Groen beleggen is een onderdeel van de drie P’s. Deze P’s staan voor:
1. People (goed voor de mensen);
2. Planet (goed voor het milieu);
3. Profit (goed voor je portemonnee).

Het zal je niet verbazen, dat groen beleggen vooral voor dat tweede staat. Ben je een Groene Dagobert, dan ga je in ieder geval voor nummertje 2 en 3.

Groen beleggen, duurzaam beleggen en ethisch beleggen hebben de laatste jaren een flinke opmars gemaakt. Hoewel tussen de termen verschillen bestaan, hebben ze één ding met elkaar gemeen: het doel om naast het behalen van financiële winst, ook een positief maatschappelijke winst te behalen. Wanneer je belegt in de aandelen van bedrijven die daaraan voldoen, dan beschik je in die zin over duurzame aandelen.

People (beleggen en de drie P’s)

Door het maken van een bewuste beleggingskeuze, waarbij je rekening houdt met de sociale prestaties van een onderneming, worden beleggingen in bedrijven die niet duurzaam opereren op sociaal gebied uitgesloten. Voorbeelden van niet-duurzame bedrijven zijn bedrijven die werknemers onder slechte arbeidsomstandigheden laten werken en bedrijven die gebruikmaken van kinder- of dwangarbeid. Naast het uitsluiten van niet-duurzame beleggingen, kun je ook juist bewust kiezen voor beleggingen die het sociale aspect van duurzaamheid bevorderen, bijvoorbeeld door het investeren in bedrijven die een duurzaam beleid voeren op het gebied van Klant- & Consumentenbelangen of Diversiteit & Arbeidsparticipatie.

Planet (beleggen en de drie P’s)

Dit betreft de groene kant van het duurzame, die van belang is voor groen beleggen. Door slim en duurzaam om te gaan met energie kan er veel winst worden geboekt. Verder is het instandhouden van de natuurlijke biodiversiteit belangrijk voor verschillende grondstoffen, vruchtbare grond, schoon water en voor een handelbaar klimaat. Een divers ecosysteem staat aan de basis van onze voedsel- en medicijnproductie en biedt een natuurlijke bescherming tegen klimaatverandering. Door bij het kiezen van aandelen te kijken naar de groene prestaties van bedrijven, de prestaties op het gebeid van energie, biodiversiteit, klimaat en milieu voorkom je investeringen te doen in bedrijven die ondernemen ten koste van het milieu.

Profit (beleggen en de drie P’s)

Sommigen zijn geneigd te denken dat duurzaam beleggen en ook groen beleggen ten koste gaat van het rendement. Verschillende studies, die de relatie tussen verantwoorde financieringsmethodes en de financiële prestaties van vermogensbeheerders hebben onderzocht, bewijzen echter het tegendeel. Duurzaam beleggen is vaak gelijk aan het traditionele rendement en er zijn ook uitschieters naar boven mogelijk. Neem als voorbeeld het Triodos Fair Share Fund, zoals genoemd in het artikel “Groen beleggen in beleggingsfondsen”. Duurzaam beleggen levert daarom dubbel rendement op: voor de belegger en voor de wereld.

Groen beleggen, welke aandelen?

Heel leuk, dat groen beleggen en beleggen volgens de drie P’s, maar waar vind je nu die aandelen, de aandelen waarmee je groen kunt beleggen? Daar is een website over: http://duurzaamaandeel.nl. Als je daar op de tab “Bedrijven” klikt, vind je er allerlei bedrijven terug, ook veel grote bedrijven die onderdeel uitmaken van de AEX-index. Wanneer je op een bedrijf klikt, dan zie je een beschrijving en allerlei statistieken. Klik je bijvoorbeeld op PostNL, dan zie je onder “Analyse Sustainalytics” de categorieën “Environmental”, “Social” en “Governance” terug. Je ziet dan de scores van het bedrijf in verhouding tot het sectorgemiddelde, wat in dit geval vrij goed is. Zo weet je hoe groen of sociaal de beleggingen in je favoriete aandelen zijn.

Onderstaand filmpje gaat over bovengenoemde website en het beleggen in duurzame aandelen:

 

 

Groen beleggen, kan dat ook met opties?

Na het lezen van dit artikel en het artikel “Groen beleggen in beleggingsfondsen” heb je zowel over groen beleggen via beleggingsfondsen als groen beleggen via aandelen gelezen. Maar hoe zit het met opties? Kun je daar ook groen mee beleggen? Een Groene Dagobert wil immers niet alleen groen bezig zijn, maar als het kan ook hoge rendementen behalen (dat wil de “Dagobert”). Over groen beleggen met opties zul je echter niet gemakkelijk informatie vinden. Wanneer jou dat wel is gelukt, dan mag je mij dat hieronder laten weten middels het plaatsen van een reactie!

Toch is het eigenlijk wel logisch dat er niet veel informatie is te vinden over groen beleggen met opties. Opties zijn derivaten, afgeleiden van de onderliggende waarden die het betreft. Dat kan van alles zijn. Aandelen, indices, grondstoffen, valuta etc. Je moet dus naar de onderliggende waarden kijken. Wanneer je bijvoorbeeld call opties koopt op aandelen in een duurzaam bedrijf, dan heb je daarmee het recht om aandelen in dat bedrijf te kopen tegen een vooraf vastgestelde prijs. Wanneer je die opties ook daadwerkelijk uitoefent, dan krijg je daarmee de aandelen in dat duurzame bedrijf en ben je dus duurzaam bezig. Je moet dan echter wel de aandelen willen.

Wat ook een optie is, dat is om zowel in groene beleggingsfondsen te beleggen als in opties. Dit is wat ik zelf doe. De groene beleggingsfondsen voor het “Groene” en de opties voor de “Dagobert”, de mogelijk hoge rendementen.

Geïnteresseerd in boeken over opties? Die kun je hier kopen: ***
*** Dit zijn boeken die De Groene Dagobert zelf gekocht en gelezen heeft en alhoewel ze net als iedere belegging niet in iedere markt even goed werken staan er zeer nuttige en leerzame theorieën in.

Boek “Geld verdienen met opties”
Boek “Winstgevend beleggen met de Iron Condor Methode”

 

Wat vind jij van groen beleggen of heb je hier bepaalde ervaringen mee? Of heb je andere aanvullingen, op- of aanmerkingen? Plaats hieronder een reactie!

10 Responses to “Groen beleggen in aandelen”


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/