Duurzame crowdfunding

november 9, 2014 De Groene Dagobert Artikelen - Duurzaam financieel

DUURZAME CROWDFUNDING

Binnen het thema “Duurzaam financieel” heb je tot nu toe onder andere kunnen lezen over het groen beleggen in aandelen of het groen beleggen in beleggingsfondsen. Dat zijn de “ouderwetse” vormen van beleggen. Wat tegenwoordig meer in is, dat is crowdfunding. Velen zullen wel met het begrip crowdfunding bekend zijn, maar voor wie dat niet geldt: crowdfunding is een manier voor een bedrijf (vaak een wat kleiner en startend bedrijf, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn) om kapitaal aan te trekken anders dan door middel van aandelen of het lenen van geld bij een bank. Het geld wordt veelal ingeleend bij particulieren. Crowdfunding wil echter nog niet zeggen dat het altijd gaat om geld in- en uitlenen. Het kan ook gaan om lidmaatschappen in een coöperatie, wat Symbid mogelijk maakt. [1]  Of om het kopen van een bepaald product, waarbij je zowel investeert in het bedrijf als dat je een product van het bedrijf koop. Dit kan onder andere als je investeert in de WakaWaka Base, via Oneplanetcrowd. [2]

Duurzame crowdfunding

En met het laatstgenoemde voorbeeld, van de WakaWaka Base, komen we meteen bij het volgende onderwerp aan: duurzame crowdfunding. Bij deze vorm van investeren ben je dus duurzaam bezig. En dat biedt veel kansen, enerzijds omdat lang niet alle aandelen die op de beurs verhandeld worden aandelen betreffen in bedrijven die duurzaamheid als primaire focus hebben. Wanneer je initiatieven steunt via een website over duurzame crowdfunding dan mag je er daarentegen wel vanuit gaan dat je duurzaam bezig bent. Anderzijds geeft crowdfunding, vooral bij de Symbid-variant, waarbij je een soort van aandeelhouder wordt, kans op grotere rendementen dan als je belegt via duurzame beleggingsfondsen. Je belegt immers vaak in startende bedrijven, met bijbehorend risico, dat wel, maar ook met kans op grote rendementen als het bedrijf succesvol wordt. En dat is toch net even wat spannender dan beleggingsfondsen. En leuker, want je stimuleert innovatie. Dus wie weet, zie je ergens een interessant projectje?

Insect Europe

De Groene Dagobert kwam er al een op het spoor: Insect Europe. [3]  Alhoewel insecten eten niet voor iedereen even smakelijk klinkt, heeft het meerdere toepassingen, zoals dat het ook indirect in ander eten verwerkt kan worden. En het schijnt best voedingsrijk te zijn, meer dan je misschien zou denken. Maar wat vooral belangrijk is: het kan op termijn het wereldvoedselprobleem oplossen. Ook dit is dus een voorbeeld van duurzame crowdfunding …..

Wat vind jij van duurzame crowdfunding? Is crowdfunding een goed alternatief voor beleggen in “gewone” aandelen of obligaties? En vergroot het inderdaad de mogelijkheden om duurzaam te beleggen, met toch kans op een flink rendement?Of heb je andere op- of aanmerkingen? Plaats hieronder een reactie!

[1]  https://symbid.nl/faqs
[2]  http://www.oneplanetcrowd.nl/project/wakawaka-base
[3]  https://symbid.nl/ideas/6157-invest-in-food-of-the-future


7 Responses to “Duurzame crowdfunding”


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/