Duurzaam vliegen

augustus 20, 2013 De Groene Dagobert Artikelen - Duurzaam vervoer

DUURZAAM VLIEGEN

Duurzaam vliegen, kan dat? Een Airbus Plugin Hybrid heb ik nog niet gezien, maar toch kun je duurzaam vliegen. Beter gezegd, het vliegen zelf is niet duurzaam, maar je kunt het vliegen op een duurzame manier compenseren. Misschien kom je net terug van een vliegvakantie, of sta je juist op het punt om nog net even dat laatste stukje zomer mee te pakken en wil je nu een vliegreis gaan boeken. Of wie weet maak je binnenkort wel een zakenreis, waarbij je gaat vliegen.

Hoe duurzaam is vliegen?
Je zou denken dat een vliegtuig zuiniger is dan bijvoorbeeld een touringcar, omdat een vliegtuig gemaakt is om zich sneller te verplaatsen en daarmee meer kilometers in dezelfde tijd aflegt. Je gaat dan denken dat een vliegtuig ook meer kilometers aflegt met dezelfde brandstof, maar dit blijkt toch niet het geval te zijn. Als je kijkt op de website van Milieu Centraal, dan zou een vliegtuig zelfs wel vijf tot vijftien keer meer belastend zijn voor het milieu dan een touringcar.

Hierbij de volgorde van meest naar minst zuinig:

1)      De touringcar;
2)      De internationale (hogesnelheids)trein;
3)      De auto met meerdere inzittenden;
4)      Het vliegtuig of de auto met slechts één inzittende.

Wanneer je niet naar een hele verre bestemming toegaat, zoals een bestemming binnen Europa, dan zou je de touringcar kunnen kiezen omdat die zowel qua budget als qua impact op het milieu een goede combinatie is. Een echte Groene Dagobert. Zo ging ik een aantal jaar geleden met Eurolines voor maar 38 euro op en neer naar Italië. Is de bestemming echter wat verder weg, dan zullen het milieu en tijd en geld niet meer naar dezelfde keuze toe leiden. Zou je dan namelijk het gehele parcours per touringcar afleggen, dan pakt het in ieder geval in tijd zeer nadelig uit en misschien ook wel in geld. Duidelijk is dan dat de keuze het vliegtuig wordt.

De vraagstelling wordt dan de volgende:

Gegeven het feit dat je met het vliegtuig op vakantie wilt naar een verre bestemming en er niet al te veel voor wilt betalen, wat kun je dan doen om het milieu zo veel mogelijk te sparen?

Duurzaam op temperatuur blijven!
Welnu, als je doel is om vanwege warme temperaturen op vakantie te gaan, kies dan in de winter voor een verre bestemming en blijf in de zomer dichtbij huis. Dan krijg je veel ⁰C per euro of ⁰C  per afgelegde kilometer er voor terug. Waar het normale woord prijs-kwaliteitverhouding is zou je het nu een prijs-temperatuur- of prijs-⁰C-verhouding  kunnen noemen. De prijs-⁰C -verhouding wordt uiteraard nog beter als je dan in de winter buiten het hoogseizoen gaat, omdat de prijs dan lager is. Er gaan dan meer ⁰C ’s in per euro. Voor wat betreft de ‘prijs-CO2-verhouding’ maakt dat laatste echter niet echt verschil, want buiten het hoogseizoen reizen betekent niet alleen een lagere prijs maar ook minder passagiers in het vliegtuig en dus meer CO2-uitstoot per passagier. Volg je ‘m nog? 🙂

Pfff …. wel ingewikkeld, al die ⁰C – en CO2-prijsverhoudingen! Je wilt gewoon lekker op vakantie wanneer het jou uitkomt! In plaats van uit te zoeken wanneer de ‘prijs-CO2-verhouding’ het beste zou zijn kun je er ook voor kiezen om zogenoemd ‘klimaatneutraal’ te vliegen. Via de website van Milieu Centraal is hier het een en ander over te vinden, via de website http://greenseat.nl. Daarnaast bieden vliegmaatschappijen ook vaak zelf die mogelijkheid. Je kunt al voor enkele tientjes de klimaatschade van een retourtje naar bijvoorbeeld Sri Lanka compenseren. Wil je het liefst helemaal geen extra geld eraan uitgeven, zoals een echte Dagobert? Dan kun je zelf bomen planten. Dit is een van de dingen die organisaties doen om de reis klimaatneutraal te maken. Immers, een boom consumeert CO2 en doet dus de extra CO2 die je met je reis uitstoot teniet.

Filmpje over Greenseat:

 

 

Nu weet je dus hoe je klimaatneutraal kunt vliegen. Het berekenen van de prijs-CO2-verhouding hebben we maar laten zitten, maar als je dan vervolgens wel nog kijkt naar de prijs-kwaliteit- en natuurlijk niet te vergeten …. de prijs-⁰C-verhouding 😉 ….. dan heb je weer een Groene Dagobert combi te pakken! :

–          een goede prijs-etcetera (vul maar in …)-verhouding; en
–          je doet wat goeds voor het klimaat!

 

Hoe duurzaam is jouw reis? Plaats hieronder een reactie!

4 Responses to “Duurzaam vliegen”


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/