Duurzaam gebouwde zorginstellingen

juli 18, 2013 De Groene Dagobert Artikelen - Duurzame energie

Vandaag las ik een interessant artikel in een blaadje van de Triodos Bank. Het gaat over hoe een duurzaam gebouw, ofwel energiezuinig, kan bijdragen aan zowel iets goeds doen op het gebied van duurzaamheid, als dat het goed voor de portemonnee is. Behalve dat een energiezuinig pand vanuit zichzelf al goed voor de portemonnee is, was er in het artikel nog een leuke variant op bedacht:

Een energiezuinig pand voor een zorginstelling!

Waarom is dat zo interessant? Omdat het de kosten van de zorg verlaagt. Wanneer de zorginstelling kosten bespaart op de vaste lasten zoals de energierekening, dan blijft er meer geld over voor de bewoners van die instelling, of kunnen de zorgpremies voor jou en ik binnen de perken gehouden worden. Waar het uiteindelijke voordeel terecht kan komen, daar zijn interessante economieboeken over geschreven, maar daar zal ik nu verder niet op ingaan.

Waar ik wel nu op inga is het betreffende artikel van de Triodos Bank. Daar gaat het specifiek om het voordeel voor de bewoners. Gebleken is dat duurzame technieken en materialen de kwaliteit en de kracht van een gebouw versterken. Op die manier wordt een gebouw een aangename en omhullende jas voor cliënten. Zo wordt door middel van een installatie voor warmte-koude-opslag een gebouw in de winter aangenaam verwarmd, terwijl het in de zomer op een natuurlijke manier wordt gekoeld. Het is een energiezuinig systeem dat gebruik maakt van de milde en constante temperatuur van het grondwater. Daardoor ben je voor verwarming en koeling niet meer afhankelijk van een CV-ketel of van een energieslurpende airco. Dit voelt aangenamer aan dan radiatoren of airco’s die zorgen voor droge lucht. Goede isolatie, gebruik van zonnepanelen en energiezuinige verwarming en koeling kunnen jaarlijks enkele tientallen procenten in de energiekosten schelen, wat besteed kan worden aan de zorg voor de bewoners. Doordat het aantrekkelijk wordt gemaakt om er te wonen is er ook sprake van een hogere bezettingsgraad. Dit maakt het weer goedkoper.

Een van de conclusies in het artikel is dat duurzaamheid niet alleen een kwestie is van principes, maar dat het ook in financieel opzicht volledig verdedigbaar is.

De Groene Dagobert deelt graag die mening! Jij ook, of misschien wel totaal niet?

Laat het hieronder weten!

 

 

Geïnteresseerd geraakt in duurzame energie? Hier kun je voor offertes terecht:
banner duurzame energieshop     S O L A R   W I J Z E R

5 Responses to “Duurzaam gebouwde zorginstellingen”


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/