De Zuidas Run

juli 26, 2013 De Groene Dagobert Artikelen - Duurzaam genieten

Een kleine twee maanden geleden liep ik de Zuidas Run. Het zal sommigen van jullie niet ontgaan zijn, dat hardlopen mijn favoriete sport is. Het is een sport die bijna niks kost (Dagobert!), zowel in geld als in tijd en waar je maar weinig van nodig hebt om aan voldoende lichaamsbeweging te komen. Daarnaast kun je de sport bijna altijd en overal beoefenen. Je hoeft er niet eerst een eind voor in de auto te rijden, wat weer slecht voor het milieu is (Groene!) en voor je portemonnee (Dagobert!), maar kunt gewoon lekker vanaf de huisdeur starten. Scheelt ook in tijd. En als je een beetje conditie hebt, dan is er altijd binnen een haalbare afstand wel een groen gebied waar je naartoe kunt lopen, tenzij je echt in een hele drukke stad woont. Maar in Nederland hebben zelfs de drie grootste steden, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, overal binnen een paar kilometer lopen wel een park, of zelfs iets groters zoals het strand of een bos.

Zelf ben ik het meeste fan van het lopen van mijn eigen tochten in de natuur (ultieme vrijheid!) en vaak het verkennen van nieuwe routes, maar een enkele keer loop ik wel in groepsverband, zoals bij een evenement. Zo heb ik de marathon van Amsterdam gelopen, de marathon van Rotterdam, de halve marathon in Egmond aan Zee, de City-Pier-City loop (ook een halve marathon) en als meest recente, enkele maanden terug, de Zuidas Run (‘maar’ een afstand van 4 Engelse mijl, maar dan wel snel!).

Het mooie aan het deelnemen aan een hardloopevenement is dan weliswaar in mindere mate de bewegingsvrijheid, maar daar staat gezelligheid in groepsverband tegenover. Wat je er ook in veel gevallen mee bereikt, is dat er geld naar goede doelen gaat! Zo ben je niet alleen goed bezig voor je eigen lichaam, maar ook voor anderen, soms ook voor de lichamen van anderen. Als deelnemer aan de Zuidas Run, 4 of 10 Engelse mijl, steunde je dit jaar het project ‘Fit ondanks kanker’ van het VUmc Cancer Center. Zoals de bewoordingen van het project al een beetje verklappen, het project ‘Fit ondanks kanker’ biedt kankerpatiënten een persoonlijk trainingsprogramma om tijdens hun zware behandeling in goede conditie te blijven.

Ook leuk om te weten is dat er ter promotie van de Zuidas Run enkele dagen daaraan voorafgaand een zogenoemde Hakken/Pakken Run plaatsvindt. Daarbij loop je dus letterlijk in pak (als man) of op hoge hakken (als vrouw). De af te leggen afstand is dan slechts 50 meter, maar daar staat een hoop lol tegenover! Aan dit evenement heb ik zelf niet deelgenomen, maar vond het toch interessant om te lezen op hun website. Je zou wel kunnen zeggen dat ik regelmatig een pakkenrun op een gewone werkdag doe, want voor mij is de drempel zeer laag om, ook in mijn pak, een stukje te rennen als ik de bus of trein moet halen! Nog goed voor de conditie ook, dus eigenlijk maakt het helemaal niets uit dat mensen er raar van kunnen opkijken. Maar goed, genoeg hierover nu ….

Ter afsluiting

Samenvattend zou je kunnen zeggen, dat hardlopen een sport is die volledig voldoet aan de criteria die De Groene Dagobert hanteert:

Goed voor de portemonnee en tegelijk goed voor de wereld!

Het enige wat je nodig hebt is een paar goede schoenen en tegelijkertijd ben je goed bezig voor je eigen lichaam, soms ook voor die van anderen en je kunt genieten van de natuur. Een aanrader!

Binnenkort zal ik nog een artikel aan hardlopen wijden. Maar dan schrijf ik wat over mijn eigen …. natuurtochten!

 

(Meer) geïnteresseerd geraakt in hardlopen, maar ben je nog een beginner? Dan kun je via onderstaande link een boek kopen (daar naar beneden scrollen):

Link naar boek “Hardloopschema Tips voor beginners”

 

Wat vind jij van hardlopen? Plaats hieronder een reactie!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/