Je computerserver als verwarming

april 4, 2015 De Groene Dagobert Artikelen - Recycling

JE COMPUTERSERVER ALS VERWARMING

Recycling van energie?

Binnen het thema “Recycling” heb je tot nu toe vooral kunnen lezen over recycling van tastbare zaken, bijvoorbeeld recycling van plastic. Maar er zijn ook ontastbare zaken die je kunt recyclen. Denk bijvoorbeeld aan energie. Wanneer je energie uit de zon (zie onder meer het artikel “Zelfstroom”) of uit de wind haalt dan valt dat onder de noemer duurzame energie, maar wanneer je energie opnieuw gebruikt dan is dat recycling. En dat kan goed van pas komen. Voor het typen van dit artikel bijvoorbeeld, gebruik ik energie van de computer. Zou je die energie kunnen recyclen? Opnieuw gebruiken, bijvoorbeeld in de vorm van verwarming?

Je computerserver als verwarming

Ja, je computer gebruiken als verwarming is iets wat (binnenkort) al schijnt te kunnen. Eneco is daarom een proef begonnen waarbij servers bij mensen thuis worden geplaatst. [1]  Het gaat daarbij dus in eerste instantie niet om de computers zelf, maar om de servers van de computers. Computerservers die aan het rekenen zijn produceren dusdanig veel warmte dat ze goed te gebruiken zijn om huizen te verwarmen. Bij de proef krijgen dit jaar (2015) vijf gezinnen een zogenaamde eRadiator in hun woonkamer. Daarbij is het de bedoeling dat de servers de komende maanden onder meer voor het Leids Universitair Medisch Centrum ingewikkelde berekeningen gaan uitvoeren voor een onderzoek naar nieuwe medicijnen. De proef loopt dit eind dit jaar, waarbij daarna wordt gekeken of het idee van de computerserver als verwarming op grotere schaal toegepast kan gaan worden.

 

Wat vind jij van het idee om energie te hergebruiken, waarbij je computerserver als verwarming fungeert? Of heb je aanvullingen, op- of aanmerkingen, over dit artikel, of over iets anders? Plaats ook dan hieronder een reactie!

 


[1]  http://www.nu.nl/duurzaam/4017303/eneco-zet-computerserver-in-als-verwarming.html
Eneco is de proef gestart, maar het idee komt van een Delfts techbedrijfje, Nerdalize, waarin Eneco een minderheidsbelang heeft genomen.

One response to “Je computerserver als verwarming”


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/