Biomassa: goed voor de economie en ecologie?

februari 5, 2014 De Groene Dagobert Artikelen - Duurzame energie

BIOMASSA: GOED VOOR DE ECONOMIE EN ECOLOGIE?

Biomassa voor meer banen

Biomassa. Onlangs was in het nieuws dat dit tienduizenden banen op kan leveren. [1]  Dat zou heel mooi zijn, want biomassa en de bio-energie die hieruit gehaald wordt, is iets waar Nederland goed in is, zo heb je in het artikel “Duurzame energie in Nederland” kunnen lezen. Als de Nederlandse chemische industrie voor de helft overstapt van fossiele brandstoffen naar biomassa zou dit de nodige banen opleveren. De overstap levert vooral banen op in de landbouw, een sector waar de werkgelegenheid op dit moment juist gestaag afneemt.

Biomassa –> wat voor banen?

De werkzaamheden die het betreft met biomassa zien op de productie van biomassa, zoals maïs, gras, suikerbieten en andere plantaardige stoffen. De werkzaamheden betreffen ook de verwerking van de geproduceerde biomassa.

Wat gaat biomassa voor de overheid kosten?

Wat gaat het de overheid kosten? Anders gezegd, is de overstap van fossiele brandstoffen naar biomassa zonder subsidie haalbaar? Dat zou heel goed kunnen. De verwachting is dat het op termijn goedkoper wordt.

Is het ook goed voor de ecologie?

Je hebt nu kunnen lezen dat biomassa goed is voor de economie, omdat er banen mee gecreëerd worden. Maar is het ook goed voor de ecologie? Dat ligt eraan waar de biomassa van gemaakt is. Dat heb je in het artikel “Biobrandstoffen (niet) duurzaam?” kunnen lezen. Wanneer het van algen afkomstig is, die zelf door de mens geproduceerd kunnen worden, dan gaat het niet ten koste van ons voedsel. Zou het wel ten koste gaan van ons voedsel, dan heb je net als bij fossiele brandstoffen te maken met een voorraad die eindig is. In die zin is het dan niet duurzaam. Maar de ontwikkelingen gaan snel, dus daarmee ook de weg naar een duurzaam mogelijke productie, met duurzame grondstoffen.

Samenvattend, economie en ecologie kunnen goed gecombineerd worden. In twee woorden: Groene Dagobert!

 

Wat vind jij van biomassa? Kunnen er inderdaad banen mee gecreëerd worden? Of, heb je aanvullingen, op- of aanmerkingen, bijvoorbeeld over dit artikel, of over andere zaken? Plaats hieronder een reactie!

 


[1]  “http://www.nuzakelijk.nl/duurzaam/3682121/biomassa-levert-tienduizenden-banen-op.html”

2 Responses to “Biomassa: goed voor de economie en ecologie?”


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/