De bio10daagse

september 22, 2013 De Groene Dagobert Artikelen - Duurzaam genieten

DE BIO10DAAGSE

De Bio10daagse

De Bio10daagse is een 10daagse waarbij biologisch eten centraal staat. Die is op het moment van schrijven van dit artikel aan de gang! Van 19 t/m 28 september 2013 vindt deze plaats. [1]  Het is de eerste keer dat in Nederland een Bio10daagse wordt gehouden, als kick-off van de tweejarige actie “Biologisch, lekker natuurlijk”. Deze actie gaat over het laten zien, proeven en ervaren dat biologisch eten en drinken lekker natuurlijk is. Dat biologisch eten niet alleen lekker is, maar ook duurzaam, heb je in het artikel “Gezond en groen eten” kunnen lezen. Je houdt er je ecologische voetafdruk mee binnen de perken.

Over de bio10daagse

Op de website van de bio10daagse (zie bronvermelding onder dit artikel) kun je van alles lezen over deze bio10daagse. Je kunt er profiteren van talloze aantrekkelijke aanbiedingen en er zijn activiteiten waaraan je kunt meedoen. Het biologische kwaliteitsproduct staat tijdens de bio10daagse in de schijnwerpers op verschillende plaatsen: in de supermarkt, in de speciaalzaak en bij de boer. Op de website van de bio10daagse kun je terugvinden wat er allemaal gaat gebeuren en welke winkels er meedoen. Ook kun je er zien wat er te beleven is op het boerenerf.

Organisatie achter de bio10daagse

Van de hierboven genoemde actie “Biologisch, lekker natuurlijk” is Bionext de drijvende kracht hierachter. Bionext is de ketenorganisatie voor duurzame, biologische landbouw en voeding. Andere initiatieven die hun bijdrage leveren aan het versterken van biologisch eten in Nederland zijn “Lekker naar de Boer”, “Adopteer een Kip” en “Adopteer een Appelboom”. Daarnaast zijn ook de ondernemers in de biologische sector van belang voor de toenemende belangstelling voor biologisch eten. Zij, samen met consumenten, zijn de bepalende factor. In Nederland zijn er zo’n 1.650 biologische boerenbedrijven en als iedere Nederlander één product extra biologisch gaat kopen, dan heeft dat al best invloed.

De bio10daagse –> waarom eigenlijk?

Het voordeel van een 10daagse ten opzichte van één dag is dat het net even wat meer aandacht trekt. Simpelweg: lees je bijvoorbeeld over een bepaalde actie of duurzame dag op het moment dat die ene dag al net voorbij is, dan heb je in het geval van een 10daagse, nu de bio10daagse, nog een aantal dagen te gaan. Maar de vraag is vooral, waarom biologisch? Eigenlijk heel logisch: een combinatie van meerdere voordelen. Biologisch eten is wat duurder, maar puurder. En, zoals hierboven al aangegeven, één (extra) product biologisch kopen heeft al effect. En in de prijs zijn inbegrepen: meer smaak, gezondheidsvoordelen, een veelzijdige natuur, gelukkige dieren, een mooi landschap en een schone, gezonde grond. Allemaal argumenten waarom de bio10daagse georganiseerd is.

Waarom is biologisch duurder?

Heel leuk dat biologisch puur natuur is. Maar al dat puur, waarom is dat duur? Dat is geen onbelangrijke vraag voor De Groene Dagobert. Een Groene Dagobert is immers groen, maar let ook goed op zijn of haar portemonnee (“Dagobert”). Als biologische producten duurder zijn, is daar altijd een goede reden voor. Een biologisch ei is duurder, omdat zo’n kip beter voer krijgt en een heel weiland tot haar beschikking heeft. Een pak appelsap kost meer, omdat de teelt van de appels veel aandacht vraagt. Maar voor wie de Dagobert wat zwaarder weegt:
Als je bijvoorbeeld biologische melk, aardappels, spaghetti of diepvriesgroenten koopt, dan is het prijsverschil met de ‘gewone’ producten vaak klein. Het ligt er dus maar net aan welke artikelen je koopt. Bovendien hoef je niet alles biologisch te kopen, want zoals hierboven al aangegeven, één extra biologisch product heeft al impact. Zoals je in het artikel “Gezond en groen eten” hebt kunnen lezen, voor een barbecue zou je bijvoorbeeld het aantal stukken vlees beperkt kunnen houden, dat dan geheel of deels biologisch doen en vervolgens dit nog aanvullen met groente, wat ook heel lekker kan zijn voor op de barbecue.

 

Wil je meer weten over het maken van ‘groen’ eten en drinken? Dan is het volgende boek wellicht wat voor jou:

Boek “50 Groene Smoothies in een Handomdraai”

 

Wat vind jij van de bio10daagse en van biologisch eten en in hoeverre doe je hieraan mee? En wat weegt zwaarder, “duur” of “puur”? Of heb je andere aanvullingen, op- of aanmerkingen? Plaats hieronder een reactie!

 

 

—————————————-

[1]  http://www.biologischlekkernatuurlijk.nl/site/evenementen/nieuws/artikel/25.html

One response to “De bio10daagse”


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/