Autorijden op groengas

januari 2, 2014 De Groene Dagobert Artikelen - Duurzaam vervoer

AUTORIJDEN OP GROENGAS

Elektrisch autorijden, op waterstof, lucht, of ….?

Tot nu toe heb je binnen het thema Duurzaam vervoer al aardig wat kunnen lezen over duurzaam autorijden op verschillende manieren. Autorijden op (deels) elektriciteit (zie artikelen “Hybride ferrari”, “Opkomst van de elektrische sportauto” en “Elektrisch rijden? Leuk, maar ik nog niet.”), autorijden (of stilstaan, als energiecentrale!) op waterstof (artikel “Waterstofauto van de toekomst”) of zelfs autorijden op lucht! (Artikel “Hybride ferrari”.) Maar er is meer mogelijk op het gebied van duurzaam autorijden! Zo ook autorijden op groengas.

Autorijden op groengas

Autorijden op groengas is in landen zoals Duitsland, Zweden en Italië al aardig ingeburgerd, maar in Nederland is autorijden op groengas nog niet zo bekend. Ook is honderd procent biogas en dus honderd procent groengas tanken in Nederland nog niet mogelijk, terwijl dit in Zweden en Duitsland wel kan. [1]  Ten opzichte van elektrische auto’s rijden auto’s op groengas meer kilometers, zijn ze goedkoper in aanschaf en de brandstof is daarentegen ook flink goedkoper dan benzine.

Wat is groengas?

Groengas is een hernieuwbare energiebron. Hernieuwbaar omdat het behalve uit aardgas ook uit biogas komt. Het is een mengsel van die twee. Het is een tot aardgaskwaliteit opgewaardeerd biogas. Dit biogas wordt in Nederland geproduceerd door het vergisten van onder meer gft-afval, mest en rioolslib. Groengas wordt nationaal en regionaal ingevoerd op het gasleidingnet.

Waar kun je groengas tanken?

Klinkt goed, als we van afval zoals gft-afval en rioolslib brandstof kunnen maken. Maar waar kun je dit tanken? Groengas kun je in Nederland op een kleine 150 locaties tanken. Dat zijn niet zo veel tankstations, maar het is wel een landelijk dekkend netwerk. Daarbij is de prijs rond de euro, waarmee groengas goedkoper is dan diesel en benzine. En net zoals voor een hybride-elektrische auto geldt, beschikt een auto op groengas over een reservetank met benzine. Hierdoor is de actieradius van deze auto’s op niet beperkt tot 350 km. Dit is de afstand die de auto kan rijden zonder gebruik te maken van de benzinetank. Een zeer zuinige Volkswagen kan die afstand van 350 km rijden voor slechts 11 euro!

Wat moet je doen, als je wilt gaan autorijden op groengas?

Voordat je kunt gaan autorijden op groengas is er meer nodig dan het tanken van groengas bij een tankstation. Wil je op dit gas gaan autorijden, dan heb je een speciale aardgasauto nodig. Autorijden op groengas met een normale LPG-auto is niet mogelijk. Er is dus wel een investering nodig. De kosten van het laten plaatsen van een aardgastank door een daarvoor gespecialiseerd bedrijf zijn ongeveer 4.000 euro. Koop je een auto direct als groengas-auto, dan kan dit vanaf ongeveer 11.000 euro. Daarmee zijn auto’s op groengas wel duurder dan ‘gewone’ auto’s maar, zoals eerder genoemd, hiermee zijn de auto’s wel voordeliger in aanschaf dan elektrische auto’s. Daarnaast zijn er net zoals voor andere duurzame auto’s voor auto’s op groengas subsidieregelingen. De subsidie bij aanschaf van zo’n auto kan oplopen tot wel 6.000 euro (stadsgewest Haaglanden). Even rekenend, de ‘netto’-aanschafwaarde van een auto zou, in een zeer gunstig geval, dan op slechts 5.000 euro komen te liggen (11.000 -/- 6.000). Ook voor het laten verbouwen van een ‘normale’ auto tot groengas-auto zijn subsidies beschikbaar. Informatie over subsidies is onder andere te vinden via http://www.groengasmobiel.nl/financiele-voordelen/subsidies.

Autorijden op groengas en de belastingen

Niet in alle opzichten is autorijden op groengas financieel aantrekkelijk (‘Dagobert’). Alhoewel dit autorijden net zo goed milieuvriendelijk is als elektrisch rijden, hanteert de overheid hier andere maatstaven voor. Zo moeten zakelijke rijders op groengas 14% bijtellen (wel dus het lagere bijtelling-tarief, maar niet het zeer lage of nultarief) en is de wegenbelasting voor grotere modellen opgetrokken naar het niveau van LPG3, hetgeen duurder is dan de belasting voor ‘gewone’ benzineauto’s. Hierdoor betaal je voor bijvoorbeeld een Opel Zafira op groengas evenveel wegenbelasting als voor een benzineslurpende Hummer.

Enkele feiten en cijfers over autorijden op groengas

Tot slot hierbij nog enkele feiten en cijfers over autorijden op groengas:

• Het gaat om een zeer schone brandstof. Zeventig tot tachtig procent minder uitstoot van CO2 ten opzichte van benzine, minder fijnstof en minder slijtage in de motor.
• Auto’s op biogas (groengas) zijn samen met elektrische auto’s de schoonste voertuigen.
• Ten opzichte van diesel is groengas aanzienlijk beter voor de luchtkwaliteit (sterk verminderde uitstoot van fijnstof en NOX).
• Ten opzichte van traditionele brandstoffen is groengas veiliger.
• Productie van groengas vermindert de energie-afhankelijkheid van het buitenland en stimuleert de Nederlandse economie en de agrarische sector.

Lang autorijden op groen gas

Eerder kwam het al even ter sprake: met een auto op groengas kun je lange afstanden rijden. Dit is een voordeel aan het autorijden op groengas ten opzichte van elektrisch rijden (artikel “Elektrisch rijden? Leuk, maar ik nog niet.”). Dit, en nog andere voordelen aan het autorijden op groengas, worden in onderstaand filmpje samengevat:

 

 

Wat vind jij van groengas? Ken je mensen die autorijden op groengas? Of heb je andere aanvullingen, op- of aanmerkingen? Plaats hieronder een reactie!

 


[1]  https://www.nudge.nl/nudges/200

2 Responses to “Autorijden op groengas”


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/