De auto als energiecentrale

september 28, 2014 De Groene Dagobert Artikelen - Duurzaam vervoer

DE AUTO ALS ENERGIECENTRALE

De auto van de toekomst

In het artikel “Waterstofauto van de toekomst” heb je kunnen lezen over de combinatie van Duurzaam vervoer met duurzame productie. De waterstofauto die het daar betrof was namelijk meer dan een waterstofauto alleen. De auto was in feite ook een energiecentrale, omdat de stroom uit de auto elders gebruikt kan worden. Het doet lijken alsof dit iets wat ons pas in de verre toekomst te wachten staat …. of niet? En wordt het inderdaad de auto van de toekomst?

De auto als energiecentrale

De auto van de toekomst? Ja, de kans dat in de toekomst de auto behalve vervoermiddel ook een energiecentrale wordt neemt toe. En dan betreffen het niet alleen waterstofauto’s, zoals in het eerdere artikel  “Waterstofauto van de toekomst” beschreven. Het kunnen ook elektrische auto’s zijn die op het stopcontact zijn aangesloten en daar vandaan groene stroom zoals opgewekt door windmolens halen. En dan is dit type auto, wat behalve duurzaam kan rijden ook fungeert als energiecentrale, niet eens meer een heel erg futuristisch idee voor 2050 en verder. Nee, men verwacht dat al binnen 5 jaar de auto als energiecentrale kan dienen. Of beter gezegd: dat je de stroom uit de elektrische auto voor andere doeleinden dan autorijden kunt gebruiken, zoals de wasmachine laten draaien of je haar föhnen. [1]

Geld verdienen met je auto

Daar waar nu het hebben van een eigen auto nog een grote kostenpost is door verzekering, belastingen, onderhoud, brandstof, parkeerkosten en eventuele bekeuringen zou de balans in de toekomst weleens om kunnen draaien. In de artikelen “Deelauto voor vakantie steeds populairder” en “Project A15” heb je kunnen lezen over duurzame initiatieven door onder andere een auto te delen. Behalve dat het goed is voor het milieu kan het ook geld besparen om een auto te delen in plaats van zelf te bezitten, maar dit zou in de toekomst kunnen veranderen wanneer de auto als energiecentrale gaat dienen. ’s Nachts kan de auto aan de oplaadpaal staan en dan is de stroom het goedkoopste. Die energie kan behalve voor bijvoorbeeld de eigen wasmachine ook verkocht worden en naarmate de opslagcapaciteit (accu’s en batterijen) verbetert, wordt daarnaast geld verdienen door de stroom te verkopen ook een mogelijkheid. En wie weet wat dit voor gevolgen heeft … Is er dan nog wel een Nuon, Eneco of Greenchoice?

 

Wat vind jij van een auto die als energiecentrale dient? En op welke termijn verwacht jij dat dit de normaalste zaak van de wereld is, dat veel mensen al zo’n auto hebben? En (wanneer) zullen de huidige, reguliere, energiecentrales hun deuren moeten sluiten? Of heb je andere aanvullingen, op- of aanmerkingen over dit artikel, of andere gerelateerde zaken? Plaats hieronder een reactie!

 


[1]  Metro, woensdag 24 september 2014


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/