Hergebruik van afval
HERGEBRUIK VAN AFVAL
Hergebruik (recycling)
Binnen het thema “Recycling” heb je al het een en ander kunnen lezen over hergebruik van verschillende zaken. Hergebruik van plastic, hergebruik van etenswaren zoals olie en vet en hergebruik van afvalwater. En dat laatste, het woordje “water”, kun je nu wegstrepen en dan houdt je “hergebruik van afval” over.
Hergebruik van afval
Hergebruik van afval wordt steeds meer de norm. In de voorstellen die de Europese Commissie onlangs heeft gepresenteerd staat dat Europa een kringloopeconomie moet worden, waarin recycling de norm is en waarbij de afvalberg drastisch wordt verminderd. De gestelde norm is dat in 2030 zeventig procent van het huishoudelijk afval en tachtig procent van het verpakkingsafval hergebruikt moet worden. [1] Over 10 jaar zou al geen afval meer op stortplaatsen mogen komen dat gerecycled kan worden.
Goed voor de economie
Behalve dat recycling goed voor het milieu is, draagt het ook bij aan de economie. In het artikel op Europa.nu [1] worden de volgende economische voordelen genoemd:
– “Het stimuleren van hergebruik van afval kan volgens de commissie in de hele EU 580.000 nieuwe banen opleveren, het concurrentievermogen vergroten en de vraag naar dure en schaarse grondstoffen doen afnemen.”
– “Een beter gebruik van grondstoffen kan de economische groei met 1 procent doen toenemen. Het Europese bedrijfsleven kan zo jaarlijks 600 miljard euro besparen, terwijl de uitstoot van broeikasgassen met 2 tot 4 procent afneemt.”
– “Het voordeel voor de Nederlandse economie zou volgens de commissie 7,3 miljard euro per jaar zijn, en 54.000 banen opleveren.”
De doelstellingen, die dus zowel bijdragen aan een betere ecologie als een betere economie, zouden volgens de commissie kunnen worden bereikt door een combinatie van wettelijke voorschriften, vrijwillige initiatieven en stimuleringsmaatregelen.
Zijn de maatregelen voldoende?
That’s the question. Sommige milieuorganisaties vinden namelijk van niet. Zij reageren kritisch op de voorstellen, die zij een stap in de goede richting maar onvoldoende noemen. Hergebruik is weliswaar goed, maar nog niet het allerbeste. Er gaat nog nog één stap aan vooraf: preventie. Er dus voor zorgen dat er überhaupt geen afval ontstaat, of in ieder geval minder. Dat preventie nog ‘groener’ scoort dan hergebruik kun je op de website van de AfvalMarkt lezen. Milieudefensie bijvoorbeeld is het hiermee eens. Zij stellen dat er regels moeten komen dat producten langer meegaan. En zo zijn er nog wat andere punten waarvan milieuorganisaties vinden dat verdere verbetering noodzakelijk is. Maar al met al is men op de goede weg en we gaan beleven wat de toekomst ons zoal brengt! De groene revolutie is in ieder geval in gang gezet.
Wat vind jij van de maatregelen m.b.t. het hergebruik van afval? Is dit goed, is het onzin of is het goed maar kan het beter? Of, heb je aanvullingen, op- of aanmerkingen, bijvoorbeeld over dit artikel, of over andere zaken? Plaats hieronder een reactie!
Geef een reactie