Klimaatverandering –> meer armoede?

april 5, 2014 De Groene Dagobert Artikelen - Overig

KLIMAATVERANDERING –> MEER ARMOEDE?

Klimaatverandering, belangrijk of niet?

Wanneer mensen het woord “klimaatverandering” horen dan kunnen ze twee dingen denken. Er is een groep die erkent dat er wat aan gedaan moet worden. En er is een groep die denkt “niet zo belangrijk, er zijn ergere dingen in de wereld” of zelfs “het zal mij een worst wezen”. En als je niet over de landsgrens heenkijkt dan is het eigenlijk helemaal niet zo vreemd dat klimaatverandering lang niet door iedereen als urgent gezien wordt. In Nederland is de meerderheid blij met hoge temperaturen. En wat betreft ander extreem weer, zoals zware regenval, het kan even vervelend zijn, maar zelden dramatisch. Nederland staat erom bekend goed te zijn in het beheren van het waterpeil en zo weten we vaak overstromingen wel te voorkomen of binnen de perken te houden.

Klimaatverandering en de derde wereld

Een heel ander verhaal wordt het echter als je kijkt naar landen die het zowel qua ligging als qua ontwikkeling minder getroffen hebben. Neem bijvoorbeeld Bangladesh. Een paar dagen terug las De Groene Dagobert in een artikel in De Volkskrant [1]  een triest verhaal over een mevrouw in Bangladesh wiens echtgenoot overleed als gevolg van een natuurramp, een krachtige storm die haar huisje langs de rivier verwoestte. Dat leidde tot een dusdanige staat van armoede, dat ze haar kinderen moest verkopen om slavenwerk te gaan doen. En niet dat de situatie er daarna voor haar beter op is geworden. Ze woont nu in een bamboehut onder zeeniveau, maar dan niet onder zeeniveau zoals in Nederland, maar achter een verzwakt dijkje. Met het voedsel waar ze van leeft, de groente die ze verbouwt, gaat het ook al niet goed doordat de grond is verpest door zout water. En bij de eerstvolgende storm in combinatie met nog een beetje stijging van de zeespiegel zal alles wegspoelen, inclusief haar ‘huis’ (bamboehut). Klimaatverandering leidt op die manier dus van armoede naar nog meer armoede. En dan niet alleen in de zin van leven zonder geld, maar ook zonder basisbehoeften of überhaupt niet kunnen leven.

Klimaatverandering leidt tot groeiende spanningen

En dat niet alleen. Klimaatverandering leidt niet alleen tot meer armoede, maar daardoor ook tot meer ongelijkheid. En dat laatste leidt tot groeiende spanningen. Zo zal er op de ene plek te veel water zijn en op de andere plek te weinig. Ook zal er gestreden gaan worden om energie. En daarnaast zal de toenemende kans op natuurrampen alleen al er voor gaan zorgen dat de veel getroffen gebieden economisch verder achterop raken waardoor de ongelijkheid groeit. Klimaatverandering betreft dus niet alleen het groene aspect, maar bij klimaatverandering gaat het ook om een sociaal-ethisch aspect.

 

Hoe sta jij tegenover klimaatverandering? Iets waar we ons nu nog niet zo druk over hoeven te maken of juist wel? Of, heb je aanvullingen, op- of aanmerkingen, bijvoorbeeld over dit artikel, of over andere zaken? Plaats hieronder een reactie!

 


[1]  De Volkskrant, maandag 31 maart 2014, pagina 4, artikel “Miljoenen Bengalezen leven zonder hoop in geleende tijd”

5 Responses to “Klimaatverandering –> meer armoede?”


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/