Klimaatakkoord … deal !!

december 13, 2015 De Groene Dagobert Artikelen - Duurzame energie

KLIMAATAKKOORD … DEAL !!

Het klimaatakkoord … en het waarom

Of je nu wel of niet de artikelen van De Groene Dagobert leest, het zal je niet ontgaan zijn: de afgelopen twee weken is er intensief vergaderd in Parijs over het klimaat. Desalniettemin kan De Groene Dagobert uiteraard niet verzuimen om een artikel te schrijven over zo’n belangrijk thema. Een goed klimaatakkoord kan een verveelvoudiging van vervelende situaties zoals je in het artikel “Klimaatverandering -> meer armoede?” hebt kunnen lezen in de toekomst voorkomen. Het trieste verhaal van die mevrouw in Bangladesh die alles verloor, inclusief al haar geliefden en basisbehoeften van het bestaan, is lang niet het enige. En zoals we nu oorlogsvluchtelingen uit Syrië en omstreken kennen, die massaal naar Europa vluchten, zal als we nu niet ingrijpen om klimaatverandering te remmen, hetzelfde straks gaan gelden voor klimaatvluchtelingen. Die zullen zich dan ook massaal naar de ontwikkelde landen (waaronder de Europese landen) gaan verplaatsen. Niet voor niets dat De Groene Dagobert beide goede doelen steunt: zowel goede doelen die investeren in kinderen leren laten opgroeien in een liefdevolle wereld zonder oorlog als in goede doelen die in het klimaat investeren. Zowel in het belang van de Derde Wereld als in ons eigen belang. De uitspraak van president Obama, dat het klimaatakkoord “de beste kans is om de aarde te redden” kan dan ook worden onderschreven.

Is het voldoende?

De vraag is of het klimaatakkoord voldoende is. Het duurde tot het allerlaatste moment voordat er belangrijke compromissen gesloten werden. Die zijn er gekomen, maar de praktische invulling van het akkoord moet nog verder vormgegeven worden. Een van de belangrijke compromissen die is gesloten, is behalve de beperking tot max. 2 graden Celsius opwarming in het jaar 2100 (en liever 1,5 graad) ook dat de ontwikkelde landen 100 miljard euro per jaar gaan bijdragen aan de ontwikkelingslanden. [1]  Het artikel waar ik hierboven naar verwezen heb, laat zien waarom. Maar zoals gezegd, er moet nog wel nadere praktische invulling aan het klimaatakkoord gegeven worden. Dit is een van de kritiekpunten van de klimaatorganisaties / -goede doelen, die het akkoord nog niet ver genoeg vinden gaan. Het is daarom heel belangrijk dat is vastgelegd dat de klimaatplannen elke vijf jaar zullen worden geëvalueerd en eventueel worden bijgesteld, om daarmee in ieder geval ten minste uiteindelijk de doelstelling van max. 2 graden opwarming te behalen (zonder dit is de verwachting dat de opwarming wel tot 2,7 graden gaat).

Goed dus dat de vervolgafspraken zijn vastgelegd. Maar is dat dan voldoende? Eén keer in de vijf jaar is misschien niet vaak genoeg als je ziet hoeveel Europa, de VS en nu ook China al bij elkaar uitstoten. Daarom is het van belang dat de verandering ook van onderen af komt. Van particulieren en bedrijven. Die verandering kan immers veel sneller gaan dan die van logge overheidsorganisaties, laat staan wanneer het om compromissen tussen heel veel landen gaat. Hoe kleiner, hoe flexibeler. Hiertoe kunnen bijvoorbeeld de artikelen “Kleinschalig naar een duurzaam Nederland” en “Duurzame crowdfunding” je aanzetten tot ideeën. Op die manier wordt de verplaatsing van fossiele brandstoffen naar duurzame energie niet alleen door overheden in stand gezet, maar ook door de klanten van die bedrijven, namelijk jij en ik. Dan betekent meer duurzaamheid meer klanten en dus meer winst. Dus … niet meer Groen versus Dagobert, maar Groen plus Dagobert!  😉

 

Wat vind jij van het klimaatakkoord? Deel jij de mening van De Groene Dagobert dat er nog veel moet gebeuren, maar dat er een goed signaal is afgegeven en dat daarmee de weg is ingezet naar meer verduurzaming? En dat we daar met zijn allen vervolg aan moeten geven? Of heb je andere aanvullingen, op- of aanmerkingen, over dit artikel, of over iets anders? Plaats hieronder een reactie!

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/