Warmtewinwoning
WARMTEWINWONING
WarmteWinWoning
In het artikel “Duurzaam wonen – deel 2” heb je onder andere kunnen lezen over hoe je duurzame energie kunt opwekken door middel van koude-warmteopslag. Deze “koude” of “warmte” komt dan uit de grond. Maar wat ook mogelijk is, dat is het winnen van duurzame energie, warmte, uit de woning zelf. De zogenoemde WarmteWinWoning. [1]
De eerste WarmteWinWoning
In het Overijsselse Delden werd op 1 oktober 2013 de eerste WarmteWinWoning onthuld. In het oosten van het land dus, waar wel meer duurzaam wordt gedaan, zoals je in het artikel “Duurzame energie –> waar wonen?” hebt kunnen lezen.
Hoe werkt de WarmteWinWoning?
De WarmteWinWoning is een woning met muren van zogenoemde glycolvoerende leidingen. Glycol is een stof die warmte aan de wand onttrekt. Bij deze woning haalt een warmtemotor de thermische energie uit het gesloten glycolcircuit, wat daarna overgeheveld wordt naar onder meer een boiler voor de vloerverwarming. Dankzij dit systeem lopen naar schatting de stookkosten met ongeveer de helft terug ten opzichte van een normale woning. Na ongeveer zes jaar zouden de extra bouwkosten om van een normale woning een WarmteWinWoning te maken ingeval van een eengezinswoning zijn terugverdiend, zo stelt commercieel manager ing. Hans Siebes van bouwbedrijf Janssen de Jong. [1]
Is de WarmteWinWoning nieuw?
Nee, de WarmteWinWoning is niet nieuw. De technologie werd voor de eerste keer in 2008 toegepast bij een nieuw kinderdagverblijf. Wel is het systeem verbeterd, onder meer dankzij de meetgegevens die toen verzameld zijn. En onze oosterburen (artikel “Duitse groene stroom”) dragen weer hun steentje bij aan deze duurzame energie, want de wanden van het huis in Delden zijn gefabriceerd in Duitsland.
De WarmteWinMuren van de WarmteWinWoning
De muren van de WarmteWinWoning zijn gebouwd op het verdragen van thermische spanningen. De WarmteWinMuur, als onlosmakelijk onderdeel van de WarmteWinWoning, bestaat grofweg uit een betonnen wand met een gesloten glycolcircuit. De glycol wordt met een warmtepomp tot continu vier graden onder de buitentemperatuur gebracht. Door dit temperatuurverschil stroomt er warmte van de wand naar de retourglycol. Het gevolg hiervan zijn thermische spanningen. Na veel berekeningen en praktijk- en labtests is de WarmteWinMuur daarop aangepast. Zo worden er aan de buitenzijde dubbelhard gebakken tegels geplaatst.
Behalve de WarmteWinMuur zijn er in de WarmteWinWoning dan nog de warmtepomp en het glycolcircuit. De warmtepomp is aangesloten op boilers voor de vloerverwarming en het warme tapwater. Het glycolcircuit is gekoppeld aan een glycolvoerend buffercircuit onder het huis. Dit onderdeel van de WarmteWinWoning speelt bijvoorbeeld een rol in de avond en nacht. Dankzij een slimme thermostaat wordt de verhouding tussen de glycolstromen vanuit de WarmteWinMuur en het buffercircuit naar de warmtepomp geregeld. Door de bufferstroom toe te voegen, die dankzij glycol overdag is opgewarmd, kan de warmtepomp van de WarmteWinWoning ’s avonds op een lager vermogen werken.
Geplande projecten voor de WarmteWinWoning
Erg technisch verhaal tot nu toe, hoe de WarmteWinWoning werkt? Feit is in ieder geval dat er meer WarmteWinWoningen gaan komen. Er wordt de komende tijd vaker gebouwd. Onder meer in Laren en Doetinchem staan vijftien WarmteWinWoningen in de planning.
Hierbij een filmpje, waarmee de werking van de WarmteWinWoning wat verduidelijkt wordt:
Wat vind jij van de WarmteWinWoning? Voor de techneuten onder ons: (hoe goed) werkt de WarmteWinWoning op de manier zoals beschreven? Of heb je andere aanvullingen, op- of aanmerkingen? Plaats hieronder een reactie!
Geïnteresseerd geraakt in duurzame energie? Hier kun je voor offertes terecht:
S O L A R W I J Z E R
[1] De Ingenieur, Technologietijdschrift, jaargang 125, nummer 19
Geef een reactie