Stelling 56

juni 8, 2019 De Groene Dagobert Stellingen

Stelling 56:

Geboortes beperken is de beste oplossing tegen klimaatverandering.

Eens of oneens ?

In Stelling 55 heb je kunnen lezen over een van de heftige gevolgen van klimaatverandering. Namelijk orkanen. Dit is er slechts een van vele. Sinds het plaatsen van deze stelling is er de nodige tijd verstreken en in die tijd is men wel steeds meer gaan inzien dat er nu echt grote maatregelen genomen moeten gaan worden om de gevolgen voor het klimaat te beperken.

Inmiddels is ook het besef gekomen dat het veel geld gaat kosten. En wie dat gaat betalen. De belastingbetaler, of kunnen we de rekening bij de grote multinationals zoals Shell neerleggen? Maar wat zullen die gaan doen, de kosten alsnog op de consument afwentelen, of toch weer vanuit de overheid geld ontvangen, wat feitelijk weer afwenteling op de belastingbetaler is?

Misschien moeten we ons dan niet gaan bezighouden met wie de rekening van het klimaat gaat betalen, maar met hoe we de rekening kunnen verlagen. Geen vlees meer eten, niet meer autorijden, niet meer vliegen, het huis niet meer verwarmen en het liefst ook niets meer kopen wat niet tweedehands is? Eigenlijk ook geen elektrische auto kopen, want om die te maken zijn veel grondstoffen nodig die uiteindelijk ook weer uit de natuur komen en uitputtend zijn.

Sommige van de hierboven genoemde maatregelen zijn, alhoewel per individu verschillend, geheel of gedeeltelijk zonder al te veel moeite te bewerkstelligen. Zo ben ik bijvoorbeeld flexitariër, omdat niet altijd maar af en toe vlees eten het vlees wanneer je het eet dan extra lekker maakt. En ik fiets veel, omdat ik liever fris op mijn werk aankom dan duf, na een uur jezelf ergeren in de file. Maar ik vlieg veel, omdat ik regelmatig op uitzending ben en ik dat werk graag doe. Voor anderen kunnen de afwegingen weer anders zijn. Bijvoorbeeld minder vliegen, maar meer autorijden omdat die persoon onwijs geniet van zijn of haar muziekje of luisterboek in de auto. Hij of zij zal dan voor andere maatregelen kiezen om toch een steentje of grote steen bij te dragen aan het milieu.

En zelfs als je toch echt alle mogelijke maatregelen neemt om klimaatverandering tegen te gaan, dan kun je er alsnog niet omheen. Want het feit dat je ademt zorgt al voor CO2-uitstoot! Dus, dan maar niet meer ademen? Ik heb nog geen politieke partij of wat voor beweging dan ook gezien die daar voorstander van is. Maar zoals met veel: voorkomen is beter dan genezen (alhoewel je met deze vorm van “genezen” dan zo veel mogelijk moordenaars op de wereld zou moeten zetten). Laten we dan maar naar het voorkomen gaan kijken. Alhoewel het idee waarschijnlijk ook nog niet politiek correct is en evenmin bekend bij de grote massa, begint de beweging daartoe al wel langzaam op gang te komen. Ik heb het over geen of in ieder geval minder kinderen krijgen. Zie bron onderaan. [1]

Want waarom zouden we onze diersoort, de Homo Sapiens, die voorlopig nog niet met uitsterven is bedreigd (tenzij we de klimaatverandering te snel laten gaan …..) nog verder moeten verspreiden, terwijl we bij een ander dier mogelijk al over een plaag zouden spreken? Zoals ik het nu opschrijf is zeker niet politiek correct (maar so be it 🙂 ), alhoewel ….. al die nationale anti-immigratiepartijen die zijn ontstaan spreken eigenlijk ook over een plaag. Een plaag van de Homo Sapiens vanuit de landen ten zuiden van Europa en van de Verenigde Staten. Maar hebben wij die migratiestroom niet zelf veroorzaakt? Namelijk doordat die landen als eerste onleefbaar worden als gevolg van klimaatverandering? Zij hebben immers minder geld om zich te beschermen met dijken, maatregelen tegen droogte, etc.

Van de andere kant, in die landen worden de meeste kinderen geboren. Is het dan toch hun eigen schuld dat ze lage welvaart hebben? Dat ze te veel monden moeten voeden? Ook daar kun je wat tegenin brengen. Uit de bron hieronder (zoals hierboven al naar verwezen) volgt immers dat een Westers kind een veel grotere impact op het klimaat heeft.

Nou, genoeg geschreven nu. Tijd voor de stelling. Geef je mening!:

Geboortes beperken is de beste oplossing tegen klimaatverandering.

EENS  OF  ONEENS?

Plaats hieronder je reactie!

[1]  https://www.hetkanwel.nl/2019/04/04/deze-vrouwen-willen-geen-kinderen-vanwege-het-klimaat/


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/