Stelling 11

augustus 10, 2013 De Groene Dagobert Stellingen

Stelling 11:

De pluimveehouders hebben het zwaar doordat ze hun eieren onder de kostprijs moeten verkopen door te veel aanbod ten opzichte van de vraag. De oplossing is simpel:
Minder produceren. Beter voor de kippen (dierenwelzijn) en beter voor de portemonnee van de boeren.

Eens of oneens ?

Wat vind jij en waarom? Is de oplossing inderdaad simpel, of toch niet zo eenvoudig? Plaats hieronder een reactie!

4 Responses to “Stelling 11”

 • Fred Verhaaren schreef:

  Hoe vertel je een kip dat hij minder eieren moet leggen?

  • Fred Verhaaren schreef:

   Excuus, een kip is een zij.

  • De Groene Dagobert schreef:

   Dat kun je een kip inderdaad niet vertellen. Wel kunnen er minder kippen in een ruimte geplaatst worden. De kippen hebben dan meer leefruimte. Dat is dan beter voor de kippen (dierenwelzijn). Uiteraard is dat dan slecht voor de boer zijn portemonnee, in die zin dat hij met minder kippen minder eieren verkoopt. Maar daar staat dan tegenover dat het aanbod van eieren in mindere mate de vraag overtreft, zodat die prijsdrukkende factor van de markt er dan niet is.

   Beter wat minder eieren met winst verkopen, dan een heleboel maar met verlies. Want als je onder de kostprijs verkoopt dan maak je verlies.

   Beter voor de kippen, beter voor de boer. Maar zo simpel zal het wel niet zijn, want anders was het probleem er niet. Vandaar de vraagstelling “Is de oplossing inderdaad simpel, of toch niet zo eenvoudig?”

   Wanneer één boer besluit minder eieren te gaan verkopen en tegen een betere prijs, dan prijst hij zichzelf uit de markt. Eigenlijk zouden ze allemaal tegelijk hun prijs en kwaliteit moeten verhogen. Maar dat zal niet gebeuren zolang er nog vraag blijft naar eieren van de plofkip. Pas wanneer iedereen de duurdere biologische eieren zou kopen, dan winnen de goedkopere maar slechtere eieren het niet meer van de betere. Het komt dus van meerdere kanten, van de producent en van de consument. Daarnaast is de regelgeving vanuit de overheid ook van invloed.

  • I absolutely dont know in regards to this. I dont know When i believe your mind, however i am going to merely accept disagree. Was looking for article though. – Drop us a visit at my replica watch store sometime!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/