Milieuvervuiling met tin

april 9, 2014 De Groene Dagobert Artikelen - Groen versus Dagobert

VERVUILING MET TIN

Milieuvervuiling en de derde wereld

In het artikel “GoodGuide –> hoe duurzaam is je product?” heb je kunnen lezen over een website waar je van vele producten kunt zien hoe duurzaam ze scoren op tal van eigenschappen. Hoe groen het product is, maar ook of het product onder eerlijke arbeidsomstandigheden vervaardigd is. Dat is belangrijk, want zowel oneerlijke arbeidsomstandigheden als ook milieuvervuiling zijn iets waar de arme bevolking op aarde die het al moeilijk heeft nog meer onder lijdt. Over de gevolgen van milieuvervuiling en klimaatverandering (opwarming van de aarde) voor de derde wereld heb je in het artikel “Klimaatverandering –> meer armoede?” kunnen lezen. In dit artikel ook weer aandacht voor slechte arbeidsomstandigheden in combinatie met milieuvervuiling, dit keer beiden in de derde wereld:
De winning van tin op het Indonesische eiland Bangka.

Milieuvervuiling met tin

Het woordje “bang” in Bangka is toepasselijk, want de natuur maakt er op dit moment een ontwikkeling door om bang van te worden. Het afgelegen eiland in de Indonesische archipel, nauwelijks groter dan Cyprus, bezit grote voorraden tin, een van de meest begeerde metalen ter wereld. [1]  Dit ooit paradijselijke natuurgebied krijgt nu de bijnaam “het giftige tinparadijs”. Tin is een metaal dat wordt verwerkt in de meest uiteenlopende producten. Van auto-onderdelen tot conservenblikken. Maar ook voor je smartphone, laptop of tablet, als soldeermiddel. Terwijl de vraag naar tin blijft groeien, is milieuvervuiling aan de orde van de dag op Bangka. De ooit ongerepte tropische bossen maken plaats voor maanlandschappen vol met kraters, vergiftigd door smerig water en zware metalen. En deze milieuvervuiling gaat zelfs nog verder dan dat. Het zeemilieu wordt verwoest en de koraalriffen verdwijnen op grote schaal. Daardoor verdwijnen ook de vissen en het toerisme loopt terug. Dus misschien goed voor de economie in de westerse wereld (verkochte smartphones e.d.), maar niet voor de lokale economie daar (toerisme). Ook de arbeidsomstandigheden waaronder de tin gewonnen moet worden zijn niet bepaald sociaal-ethisch te noemen. Er is veel kinderarbeid en ongelukken, soms met dodelijke afloop, doen zich met grote regelmaat voor.

Wat kun jij doen?

De milieuvervuiling op Bangka is iets wat ver weg van Nederland gebeurt en waar je dan ook niet dagelijks mee geconfronteerd wordt. Milieuvervuiling en andere narigheid raken ons pas (het meeste) als we zelf of onze kinderen er direct de gevolgen van ondervinden. Niet vreemd dus als de milieuvervuiling die daar op Bangka plaatsvindt je nauwelijks iets doet. En daar komt bij dat onze smartphone, laptop of tablet vandaag de dag bijna onmisbaar is geworden. Ook voor De Groene Dagobert die nu dit artikel op internet plaatst. Dat er bijna geen product te bedenken is waar geen milieuvervuiling aan te pas komt, heb je in de artikelen “100% duurzaamheid? Mission impossible!” en “GoodGuide –> hoe duurzaam is je product?” kunnen lezen. Dus we ontkomen er niet aan. We kunnen proberen de manier waarop het tin gewonnen wordt in Bangka proberen te veranderen, met meer respect voor mens en milieu, maar daar zal je als individu niet zo veel invloed op hebben (misschien wel d.m.v. een collectieve actie, zoals die via http://www.avaaz.org/nl georganiseerd worden?). Wel kunnen we de milieuvervuiling terugdringen door minder te consumeren. Dus niet een nieuwe smartphone te kopen als de oude nog goed is. Of je kunt een tweedehandsje via Marktplaats kopen.

 

Hoe kijk jij tegen milieuvervuiling aan? En hoe specifiek met betrekking tot de tinwinning op Bangka? Of, heb je aanvullingen, op- of aanmerkingen, bijvoorbeeld over dit artikel, of over andere zaken? Plaats hieronder een reactie!


[1] De Volkskrant, maandag 7 april 2014, pagina 12, artikel “Het giftige tinparadijs”


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/