De duurzaamste elektrische scooter

september 10, 2013 De Groene Dagobert Artikelen - Duurzaam vervoer

DE DUURZAAMSTE ELEKTRISCHE SCOOTER

Niet elektrische tweewielers

Als hardloper herken je het misschien wel:
Ben je lekker een rondje aan het rennen, het liefst door de frisse lucht, komt er ineens een brommer, scooter of snorfiets voorbij rijden die een walm van uitlaatgassen bij je achterlaat. Nog vervelender is het als je dan door een park aan het joggen bent waar ze eigenlijk niet mogen komen, omdat er zo’n verkeersbord staat met de betekenis “fietspad, alleen voor fietsers”. Jij wilt frisse lucht inademen, dus dan had je liever een fietser of anders een elektrische scooter gezien.

De elektrische scooter

Hoewel de meeste gemotoriseerde tweewielers die over het fietspad voorbijrazen niet elektrisch zijn, kom je zo nu en dan een elektrische scooter toch al wel tegen. Je hoort ze niet altijd even goed aankomen, maar zodra ze je dan gepasseerd zijn, hoef je in ieder geval geen uitlaatgassen in te ademen.

De duurzaamste elektrische scooter

Maar dan is er nog baas boven baas. Want je hebt elektrische scooters en je hebt extra duurzame elektrische scooters. En dan bestaat er nog de duurzaamste elektrische scooter ter wereld.[1] Dit is een scooter die gemaakt is van een ijzersterke ijzer-vervanger.

Ook duurzaam qua productie

Op het eerste gezicht zal men bij het woord “duurzame elektrische scooter” wellicht denken aan een beperkte uitstoot en luchtvervuiling. Maar er is meer dan dat. Waar ook goed naar gekeken moet worden, is het productieproces. Ten eerste of dat duurzaam kan plaatsvinden, met zo min mogelijk uitstoot en impact op het milieu. Ten tweede is wat het productieproces betreft van belang of de materialen die gebruikt worden duurzaam zijn en vooral ook of de voorraden niet uitputtend zijn.

Daar is aan gedacht! Zo zijn er voor het frame van een ‘gewone’ scooter meer dan honderd onderdelen nodig. Veelal betreft het energie-intensieve materialen zoals staal. Daar worden dan ook nog veertien kunststof kappen aan gehangen. Voor de hierna nader te beschrijven duurzaamste variant van de elektrische scooter geldt dit niet. Alle honderd onderdelen worden vervangen door één solide vorm. Een zogenoemde monocoque, waaraan de wielen, het zadel en het stuur bevestigd zijn. Daarnaast is de monocoque gamaakt van biocomposiet, een duurzaam materiaal dat volledig hernieuwbaar is.

De duurzaamste elektrische scooter: feiten en cijfers [1]

Hierbij nu dan wat feiten en cijfers over deze “duurzaamste elektrische scooter”:

  • De scooter was het eindproduct van een nauwe samenwerking tussen 12 bedrijven, 56 studenten, 11 docenten en 20 professionals. Daarbij waren vooral de inbreng van een Haarlems bedrijf, NPSP, en het Amsterdamse Van.Eko van belang voor de ambitie om een duurzame scooter te maken.
  • NPSP maakt de innovatieve biocomposiet Nabasco. Dit is een ijzersterke combinatie van biohars, hennep en vals. In tegenstelling tot eerdere hernieuwbare vervangers voor staal is dit wel een variant die sterk genoeg is.
  • De monocoque is gemaakt van Nabasco en bestaat voor 85% uit hennep en voor 15% uit vlas. De scooter is daardoor lichter in gewicht ten opzichte van ‘gewone’ scooters (wat uiteraard goed is voor de duurzaamheid qua verbruik). De scooter weegt rond de 100 kilogram, versus 115 kilogram voor de meeste scooters.
  • De scooter zal op één accu ongeveer 70 kilometer kunnen afleggen. Voor het opladen van de accu is ongeveer een kleine vier uur nodig. Voor wat betreft de af te leggen afstand, dit is ongeveer ook het bereik van andere elektrische scooters. Daarover onderstaand filmpje:


 

Gerelateerde artikelen

Tot zover het nieuws over deze zeer duurzame elektrische scooter. Wil je lezen over sneller (deels) elektrisch vervoer? Daarover meer in dit artikel:

Hybride Ferrari

 

Wat vind jij van deze elektrische scooter? Duurzaam of toch nog niet zo duurzaam? Of heb je andere ervaringen met elektrische scooters? Plaats hieronder een reactie!

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/