Bioplastic van dode kevers

november 28, 2014 De Groene Dagobert Artikelen - Recycling

BIOPLASTIC VAN DODE KEVERS

DJ100

In een oude Sp!ts, een van de laatste [1], trof De Groene Dagobert een artikel aan met bij elkaar meerdere duurzame ideeën erin genoemd. De Groene Dagobert ging het ‘googlen’ en zo kwam hij (ik) op de website van Switch [2]  terecht, een duurzaam platform. De ideeën: een algenboerderij op de Noordzee, een jurk van zonnecellen en bioplastic wat van dode kevers wordt gemaakt. De ideeën, ze werden ingebracht bij de DJ100-verkiezing, ofwel een verkiezing voor Duurzame Jonge ondernemers [3], zijn stuk voor stuk interessant. Een jurk van zonnecellen zou bijvoorbeeld een leuke combinatie zijn van  Duurzame kleding en duurzame energie. Toch zal De Groene Dagobert zich in dit artikel moeten beperken tot één idee uit de DJ100 en dat is in dit geval het idee van bioplastic van dode kevers geworden.

Bioplastic van dode kevers

Binnen het thema “Duurzaam financieel” heb je in het artikel “Duurzame crowdfunding” al kunnen lezen over hoe je kunt investeren in insecten voor de voedselketen. Maar wist je dat je van insecten, kevers in dit geval, ook plastic kunt maken, bioplastic nog wel? Bioplastic is zoals het woord zegt plastic wat gemaakt wordt uit natuurlijke producten en daarnaast is bioplastic ook biologisch afbreekbaar, omdat bioplastic composteerbaar is. [4]

Bioplastic van dode kevers => hoe werkt dat?

Via de pagina van Aagje Hoekstra [5], de bedenkster van het idee, kun je lezen hoe het precies in zijn werk gaat. In het kort:
Wanneer meelwormen gekweekt worden voor dierenvoedsel (in de toekomst wellicht ook voor mensen!), dan ontstaan ontpoppingen. Deze ontpoppingen zijn kevers en daarvan worden er in Nederland veel weggegooid. De dode kevers dragen een stofje in hun pantser, polymeer chitine. Dit stofje kan worden omgezet in Coleoptera en dat is het bioplastic waar het hier om gaat. Een duurzaam idee dus, want er wordt iets hergebruikt, namelijk de kevers. En het leidt bovendien tot een duurzame vorm van plastic: bioplastic.

 

Wat vind jij van dit idee van bioplastic? Heb je aanvullingen, op- of aanmerkingen, over dit artikel, of over iets anders? Plaats hieronder een reactie!

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/