Crowdbutching

juni 1, 2014 De Groene Dagobert Artikelen - Duurzaam genieten

CROWDBUTCHING

Crowdbutching

De term Crowdfunding zul je vermoedelijk al kennen, maar crowdbutching ….. ? Waar het bij crowdfunding gaat om het gezamenlijk (crowd = menigte) financieren van een project, gaat het bij crowdbutching om het gezamenlijk consumeren van vlees. Dan gaat het nu niet over de plakjes vlees die je in de supermarkt koopt, want ook die consumptie doe je gezamenlijk met heel veel andere mensen die ook van datzelfde dier eten. Nee, bij crowdbutching omvat het veel meer dan de consumptie van het vlees alleen.

Crowdbutching – rechtstreeks inkopen bij de boer

In het artikel Duurzaam opgewekte energie bij de boer heb je kunnen lezen over hoe je rechtstreeks duurzaam opgewekte energie bij de boer vandaan kunt halen. Maar dat is niet waar je in eerste instantie aan denkt bij een boer. Een boer staat bekend om de gewassen die hij of zij teelt of om de dieren die hij of zij houdt. Daar waar er bij de plakjes vlees die je in de supermarkt koopt een heel proces tussen het vee bij de boer en het plakje vlees in de supermarkt tussendoor gaat, is het bij crowdbutching een stuk inzichtelijker. Bij crowdbutching koop je als consument rechtstreeks het vee in bij de boer. Crowdbutching beslaat het samen kopen, delen, slachten en eten van een koe. Het wordt gedaan in Nederland en in België. [1]

Waarom crowdbutching?

Crowdbutching draait om de wens van de consument om te willen weten waar zijn vlees vandaan komt. En uiteraard, de consument wil dan het liefst een gezond stukje vlees eten. Door te weten waar het vlees vandaan komt, kan de consument nagaan of het dier een goed leven heeft gehad, niet al te veel rotzooi toegediend heeft gekregen, de kans op rare ziektes beperkt is etc. Dat is het duurzame kenmerk aan crowdbutching.

Hoe werkt het?

Moet je nou net zoals in de prehistorie zelf gaan jagen, in dit geval op een koe, die dan slachten en vervolgens de niet eetbare delen eraf halen alvorens men kan gaan eten? Nee, zover terug naar de basis gaat crowdbutching niet. Via een website kunnen consumenten een deel van een koe kopen. Als de hele koe is gekocht, wordt het dier geslacht (dat hoef je dus niet zelf te doen) en wordt ieder deel als vleespakket aan huis geleverd. Zo’n vleespakket is ongeveer eendertigste of eenvijftigste deel van een koe. Doordat de koe pas verdeeld wordt in vleespakketten op het moment dat de koe volledig is verkocht, vindt er geen verspilling van vlees plaats en worden er niet onnodig koeien geslacht. Er vindt dus minder verspilling plaats dan bij de totstandkoming van normaal supermarktvlees. Bovendien worden de koeien met respect behandeld en geslacht en worden er bij de verwerking van het vlees geen conserveringsmiddelen gebruikt. En wil je toch zelf controleren of het vleespakket inderdaad afkomstig is van dieren die een goed leven hebben gehad? Voor die consument is er de mogelijkheid om een kijkje te nemen op de boerderij waar de dieren rondlopen.

 

Wat vind jij van crowdbutching? Ken jij mensen die het doen? Of, heb je aanvullingen, op- of aanmerkingen, bijvoorbeeld over dit artikel, of over andere zaken? Plaats hieronder een reactie!


[1]  http://www.nuzakelijk.nl/duurzaam/3771981/crowdbutching-populair-in-belgie.html


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/