Koeien in de wei?

september 18, 2013 De Groene Dagobert Artikelen - Groen versus Dagobert

KOEIEN IN DE WEI?

Koeien in de wei, de nieuwtjes op een rij

Steeds vaker is in het nieuws of hoort men in campagnes over koeien in de wei. Deze week verscheen hierover een artikel in de Sp!ts[1] en omdat ik donateur van onder andere WSPA ben ontvang ik van hen regelmatig een e-mail waarin gepromoot wordt om te kiezen voor ‘binnenmelkvrij’. Dat is melk die afkomstig is van koeien die in de wei leven. Zie onderstaand campagnefilmpje van de WSPA:

 

 

Koeien in de wei, enkele feiten erbij

Bij Nederlandse melkveebedrijven, maar ook in andere Europese landen, neemt het aantal koeien in de wei snel af. De voorspelling is dat wanneer niet wordt ingegrepen, in 2025 zo’n 67% van de koeien permanent op stal staat en dus niet meer in de wei komt.[2] Op dit moment geldt nog voor 1 op de 3 koeien dat zij niet buiten komen. Wel is er zoals gezegd in Nederland volop aandacht voor koeien in de wei en probeert men door middel van het uitkeren van een premie het houden van koeien in de wei te stimuleren.

Koeien in de wei, een duur karwei?

Duidelijk mag zijn dat er economische redenen (de “Dagobert” factor) ten grondslag liggen aan het feit dat sommige koeien de wei nooit zien. Er is immers minder oppervlak nodig voor die koeien. Maar door de steun die bedrijven met koeien in de wei in Nederland krijgen blijkt dat in ieder geval de grote bedrijven met meer dan 1.200 ‘graasuren’ in de zomer voor de koeien in de wei gemiddeld een hoger netto inkomen ontvangen dan veebedrijven zonder koeien in de wei. Dit is onder andere een gevolg van een combinatie van subsidies en lagere voerkosten. Door onder andere te investeren in kennis en technologische innovaties blijft het op langere termijn ook mogelijk om het houden van koeien in de wei te stimuleren.

Koeien in de wei, zijn ze in andere landen meer vrij?

In sommige landen doet men het beter dan in Nederland wat betreft de koeien in de wei. Zo is in Ierland weidegang de norm. De koeien staan daar, als het weer het toelaat, minimaal zo’n zes maanden per jaar voor twaalf uur per dag buiten. Ook in Zweden doet men het relatief goed, omdat daar een regel geldt dat minimaal zes uur per dag het houden van koeien in de wei een verplichting is voor minimaal drie maanden per jaar.

Koeien in de wei, worden ze daarvan blij?

Dat is de vraag waar het natuurlijk allemaal om draait. Want stel dat het economisch aantrekkelijk gemaakt wordt om koeien in de wei te houden, dan is het wel de bedoeling dat de koeien er blij van worden. Daarover verschillen de meningen. Ikzelf ben van mening dat koeien wel blij worden als ze in de wei mogen komen. Onderstaand filmpje (niet van mij) laat dit ook zien:

 

 

Koeien in de wei, wat vinden zij?

In een artikel van de Sp!ts [1] kwamen twee boeren aan het woord, een voorstander en een tegenstander voor koeien in de wei. De argumenten van de voorstander zijn dat de koeien dan zelf kunnen kiezen of ze wel of niet de wei ingaan, financiële prikkels (premie) en verbeterde technologie (melkrobots). Door de melkrobots kunnen de koeien zelf het moment uitkiezen waarop ze gemolken worden. Verder is de voorstander van mening dat we moeten luisteren naar de vraag vanuit de samenleving om koeien in de wei te laten komen. De voorstander die aan het woord was denkt overigens niet dat de koeien nou heel blij worden van het vertoeven in de wei, maar handelt inspelend op de toenemende duurzame maatschappelijke vraag. Zo zie je maar, als consument heb je invloed!

De tegenstander van koeien in de wei die aan het woord was wil graag controle over zijn koeien hebben, ze in de gaten kunnen houden en daarom de koeien in de stal houden. Zijn koeien hebben in de stal voldoende ruimte en kunnen zelfs een klein wandelingetje maken. Aan goed eten en voldoende licht voor de koeien wordt bij hem ook voldaan. De boer is van mening dat te vaak, onder andere door organisatie Wakker Dier, menselijke emoties op dieren worden geplakt. We kunnen helaas niet aan de koeien vragen hoe het met ze gaat, maar wel zouden we het kunnen waarnemen als de koeien zich niet prettig voelen. En dat is bij zijn koeien niet het geval, de koeien voelen zich prettig, beweert de betreffende boer. Wat ik zelf denk, is dat koeien inderdaad gelukkig kunnen zijn als ze in de stal voldoende en kwalitatief goede ruimte, eten en licht hebben, maar dat ze nóg gelukkiger kunnen zijn als ze helemaal zelf kunnen kiezen waar ze willen lopen. Ik plak er wel menselijke eigenschappen op: net als bij mensen zul je misschien (zeker weten doen we het uiteraard niet, omdat koeien inderdaad niet praten) wel binnenvetters en buitenmensen/-koeien hebben. Dat koeien extra gelukkig worden als ze het echte daglicht zien na een winter lang op stal te hebben gestaan, dat volgt in ieder geval uit bovenstaand filmpje.

 

Wat vind jij? Alle koeien in de wei, of is dat onzin? Plaats hieronder een reactie!

 


[1] Sp!ts, Nieuws & Entertainment, maandag 16-09-2013

3 Responses to “Koeien in de wei?”


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/