Stelling 52
Stelling 52:
We hebben de overheid niet meer nodig om duurzamer te worden.
Eens of oneens ?
Nederland loopt als het om duurzame energie gaat achter op een aantal landen, zoals bijvoorbeeld buurland Duitsland (zie onder meer artikel “Duitse groene stroom”). De Nederlandse overheid zou duurzame energie te weinig stimuleren ten opzichte van andere landen. Maar is dat erg? Is het niet zo dat we steeds minder afhankelijk worden van de overheid? De overheid heeft veel macht, maar heeft (gelukkig) niet alle touwtjes in handen. We zien van twee kanten de macht van de burger opkomen:
1) Als consument. Datgene waar vraag naar is, dat wordt verkocht. Je ziet bijvoorbeeld dat een toenemend aantal consumenten gezond en puur eten belangrijker is gaan vinden, waardoor bedrijven die dat eten verkopen een opmars maken.
2) Als investeerder. Ondanks dat een burger veel minder geld heeft dan een overheid en daardoor minder financiële invloed, hebben alle burgers tezamen (“the crowd”) wel veel macht. Dankzij de opkomst van crowdfunding neemt niet alleen de macht van de burger aan de vraagzijde toe (als consument), maar ook aan de aanbodzijde. De bedrijven die de (duurzame) producten verkopen vormen immers de aanbodzijde en die bedrijven halen gemakkelijker voldoende geld op voor hun business dankzij crowdfunding. Niet alleen de macht van de overheid wordt op die manier binnen de perken gehouden, maar ook die van banken, die immers nog altijd moeilijk zijn met het verstrekken van geld aan bedrijven, personen etc.
Wat vind jij? Hebben we (op termijn) inderdaad de overheid niet meer nodig om duurzamer te worden? En is dit wel of geen goede ontwikkeling?
Laat hieronder weten wat je ervan vindt!
Geef een reactie