Ecovat: energieopslag

februari 8, 2015 De Groene Dagobert Artikelen - Duurzame energie

ENERGIEOPSLAG

Duurzame energie

Binnen het thema “Duurzame energie” heb je tot nu toe al aardig wat artikelen kunnen lezen over hoe je bijvoorbeeld met zonne-energie op duurzame wijze je energievoorraad, voor in huis of bijvoorbeeld op kantoor, kunt aanvullen. Maar wat nou als de zon maar weinig schijnt of weinig kracht heeft, zoals bijvoorbeeld in de winter? Is er dan bijvoorbeeld duurzame energie op het gebied van vrieskou opslaan? Ik ben het nog niet tegengekomen. Wel kun je het nog goed doen met windenergie in de winter, want het is vaker herfstweer met regen en wind bij ons in de winter dan dat er vorstdagen zijn. Maar zou het niet mooi zijn, als je ook de zonne-energie die in de zomer is opgewekt in de winter nog kunt gebruiken? Dan is er dubbele winst te behalen. Welnu, tijd voor energieopslag.

Energieopslag

Energieopslag is niet nieuw. In de artikelen “Groene stroom opslaan” en “Groene stroom opslaan – Deel 2” heb je er ook al over kunnen lezen. Wel is het interessant dat er iedere keer nieuwe initiatieven op dat gebied komen. In dit artikel wordt Ecovat kort besproken, die zich ook met energieopslag bezighoudt.

Ecovat

Ecovat is een ondergrondse tank voor energieopslag. [1]  Het is energieopslag in de vorm van warm water. Water die een temperatuur van wel 90 graden kan vasthouden met minder dan 10% rendementsverlies in een half jaar. Je kunt het zien als een grote pot met energie, die zo goedkoop mogelijk (“Dagobert”) met energie gevuld wordt. Dit kan op duurzame wijze, zoals met gratis zonne-energie in hartje zomer. Van deze energie kun je vervolgens in de winter profiteren. Ecovat, wat zichzelf ook wel de naam “energy storage system” geeft, kent zijn voorgeschiedenis al sinds 1990. Dat is het moment waarop de uitvinder en eigenaar van Ecovat, Aris de Groot, toen met een architectenbureau, actief werd. Later, in de periode 2008 – 2011, werd er onderzoek naar en vervolgens de bouw gedaan van een energienulkantoor, ofwel een gebouw dat energieneutraal is. Ecovat zelf, het warmte- en koudeopslagsysteem, is in 2013 ontstaan. Meer over de ontstaansgeschiedenis is te vinden via de website van Ecovat. [2]

 

Hoe denk jij over energieopslag en Ecovat? Wanneer verwacht je dat iedereen zo’n systeem in huis heeft? Of heb je aanvullingen, op- of aanmerkingen, over dit artikel, of over iets anders? Plaats ook dan hieronder een reactie!

 


2 Responses to “Ecovat: energieopslag”


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/