Belgische groene stroom!
BELGISCHE GROENE STROOM!
Duitse en Nederlandse groene stroom
In de artikelen “Duitse groene stroom” en “Duitse groene stroom – Deel 2” heb je kunnen lezen over de opmars van groene stroom in Duitsland. We hebben het dus al tenminste twee keer gehad over de duurzame energie bij onze oosterburen. Over onze eigen duurzame energie hebben we het ook al een aantal keer gehad. Het artikel “Duurzame energie in Nederland” is daar een voorbeeld van. Maar hoe staat er eigenlijk voor met de duurzame energie van onze zuiderburen, de Belgen? In dit artikel over Belgische groene stroom volgt hierover een korte update. [1]
Belgische groene stroom
Wanneer De Groene Dagobert rond de feestdagen weleens per trein naar schoonfamilie in België reist, dan valt hem een ding duidelijk op. Hij ziet vanuit het treinraam aan de Belgische zijde van de grens meer huizen met zonnepanelen op hun dak dan in Nederland. Betekent dit dat het Belgische volk dus al verder is met de opmars van duurzame energie als het zonnepanelen betreft dan het Nederlandse volk? Dat zou goed kunnen. Veel ‘huizen’ waarop De Groene Dagobert vanuit het treinraam in het Belgische deel van de reis de zonnepanelen ziet zijn boerderijen. En dat klopt inderdaad, want zo is in een artikel op nu.nl [1] te lezen dat er al flink is ingezet op zonne-energie en dat dit vooral is terug te zien in het grote aantal zonnepanelen op boerderijen.
Belgische groene stroom: waarom?
De vraag rijst hoe het komt dat het Belgische gedeelte rijker is aan zonnepanelen. Dat is toch niet geheel zonder reden. In Doel, vlakbij de Nederlandse grens, worden namelijk volgend jaar twee kernreactoren gesloten. België is van oudsher sterk afhankelijk van energie die is opgewekt uit kernsplitsing en zoekt nu naar nieuwe alternatieven. Daarom, en omdat met de schonere hernieuwbare energie nog niet voldoende energie wordt opgewekt, is de Belgische regering een subsidieregeling gestart, die bedrijven tot 90 euro subsidie per beschikbare kilowatt vermogen toeschrijft, om op die manier het netwerk in stand te houden.
Belgische groene stroom, of importeren?
Een punt van discussie is nog of de Belgische schatkist niet beter af is door energie te importeren uit Nederland of Duitsland. Zo wil Essent een stroomkabel van zijn energiecentrale in het Limburgse Maasbracht trekken naar het elektriciteitsnetwerk in België. Ook de Duitsers, met hun RWE, willen wel een graantje meepikken. In het artikel “Duitse groene stroom – Deel 2” heb je kunnen lezen over het overschot aan duurzame energie waar de Duitsers mee te kampen hebben. Wanneer de Belgen een tekort hebben, dan kunnen zij elkaar mooi aanvullen.
We zullen zien wat het gaat worden. Meer eigen energie die opgewekt wordt of meer energie die geïmporteerd wordt. Maar het mooiste en wellicht ook het duurzaamste (transport van energie kost ook energie, en bovendien geld) zou het toch wel zijn als ieder land, of zelfs huishouden, zelfvoorzienend wordt in zijn energie. En tot slot, die zonnepanelen daken en windmolens in het landschap zijn toch ook wel mooi. 😉 ***
*** Niet iedereen is het daarmee eens, maar De Groene Dagobert vindt ze in ieder geval het landschap meer sieren dan vervuilen.
Wat vind jij van de opmars van de Belgische groene stroom? En moet België zelfvoorzienend worden of meer importeren? Of heb je andere aanvullingen, op- of aanmerkingen? Plaats hieronder een reactie!
Geïnteresseerd geraakt in duurzame energie? Hier kun je voor offertes terecht:
S O L A R W I J Z E R
[1] http://www.nuzakelijk.nl/duurzaam/3834108/belgie-zoek-nieuwe-energiebronnen.html
[…] zelf in onze eigen energie voorzien, eventueel in samenwerking met (buur)landen (zie artikelen “Belgische groene stroom!” en “Duitse groene stroom” en “Duitse groene stroom – Deel 2″) waarmee […]