De ecologische effecten van windmolens op zee
DE ECOLOGISCHE EFFECTEN VAN WINDMOLENS OP ZEE
Windmolens op zee
Binnen het thema “Duurzame energie” heb je al het een en ander kunnen lezen over verschillende soorten duurzame energie, waarbij de windmolens ook een aantal keer aan bod zijn geweest. Daarbij heb je windmolens in twee vormen: op land en op zee. Het op land plaatsen van windmolens kost minder geld dan op zee, maar zoals je in het artikel “Duurzame energie in Nederland” hebt kunnen lezen: omwonenden kunnen gaan klagen. Maar er is nog een effect waar naar gekeken moet worden als windmolens op zee geplaatst worden ….
De ecologische effecten van windmolens op zee
… het ecologische effect. Want we hebben het tot nu toe gehad over de duurzame energie die windmolens opwekken, maar nog niet over de impact op het milieu van de aanwezigheid van die windmolens in hun nabije omgeving. In de Sp!its verscheen daar onlangs een artikel over. [1] De vraag is onder andere welke ecologische impact het visverbod (zie “Stelling 14”) nabij windmolens heeft.
Negatieve ecologische effecten
Laten we eerst maar beginnen bij de negatieve ecologische effecten, om daarna te eindigen bij de positieve. De negatieve ecologische effecten zijn vooral aanwezig tijdens de bouwfase van de windmolens. Dit is voor de natuur de zwaarste periode. Dieren zoals bruinvissen en zeehonden wijken dan uit naar andere gebieden. De geluidsoverlast van het heien, zo’n 3 uur per windmolen, is vooral de boosdoener. Men is daarom nu aan het kijken of het misschien goed is om in één jaar meteen meerdere windmolenparken tegelijk te bouwen, of dat het juist wel beter is om de windmolenparken een voor een te plaatsen.
Positieve ecologische effecten
Wat betreft de positieve effecten, kan allereerst een verzachtende omstandigheid ten aanzien van het hierboven beschreven negatieve effect genoemd worden. Dat is dat de dieren die tijdens de bouwfase zijn vertrokken, na korte tijd weer terugkeren. Nu dan echt de positieve effecten:
– Het visverbod, zoals hierboven al kort even genoemd, zorgt ervoor dat het onderwaterleven meer de kans krijgt om zich te ontwikkelen.
– Wanneer je een structuur aanbrengt op de bodem van de Noordzee, zoals een wrak of een paal (in dit geval dat laatste: de paal van een windmolen), dan raakt dat begroeid met algen, mosselen en anemonen. En daarin kunnen vervolgens allerlei dieren zoals visjes, krabbetjes en kreeftjes zich verstoppen. Dit betekent dan een verrijking van de biodiversiteit en dus een positief ecologisch effect.
– De populatie van aalscholvers neemt toe, doordat deze dieren het bordes van een windturbine of het transformatorstation zouden gebruiken om op te rusten en hun veren te laten drogen, waarna vervolgens de zoektocht naar voedsel voortgezet kan worden.
Conclusie
De balans opmakend, zou je kunnen zeggen dat het met de negatieve ecologische effecten van windmolens op zee wel meevalt en dat er juist vele positieve ecologische effecten tegenover staan. Als jij als lezer van dit artikel nog meer effecten (positieve of negatieve, het mag allebei) weet te benoemen, laat het hieronder weten!
Hoe kijk jij tegen de ecologische effecten aan van windmolens die op zee geplaatst worden? Of, heb je aanvullingen, op- of aanmerkingen, bijvoorbeeld over dit artikel, of over andere zaken? Plaats hieronder een reactie!
[1] Sp!ts, Nieuws & Entertainment, donderdag 10 juli 2014
Geef een reactie