Een groen dak!
EEN GROEN DAK!
Een groen dak!
Alhoewel je binnen het thema Duurzame energie vooral aan zonnepanelen en windenergie zult denken kan duurzame energie, in de zin van groene energie zoals het dat hier betreft, niet alleen bijdragen aan een groenere aarde, maar er ook groen uitzien! Je kunt letterlijk een groen dak op je huis laten maken. Een groen dak wat niet in de weg zit, maar een groen dak wat juist nuttig is. Een groen dak wat bijdraagt aan een groenere wereld.
Een groen dak, hoe werkt dat dan?
Je kunt op twee manieren van je dak een groen dak maken. [1] De eenvoudigste manier is om kant-en-klare bakken te plaatsen. Deze kun je online bestellen. Al vanaf ongeveer 35 euro per vierkante meter. De andere manier is door het (laten) aanleggen van een vijflaagse ‘daksandwich’. Sommige gemeenten geven subsidie voor de aanleg van een groen dak of voor het afkoppelen van regenwater op de riolering. Zo’n groen dak bestaat uit de volgende lagen:
• Eerst een 2-laags waterdichte en wortelbestendige dakbedekking.
• Dan een beschermlaag om mechanische beschadigingen van de dakbedekking te voorkomen.
• Daarop een drainagelaag van bijvoorbeeld kunststof of mineralen zodat het overtollige water goed wordt afgevoerd.
• Dan een filterlaag, ofwel een tussenlaag om te voorkomen dat drainagelaag en substraatlaag mengen.
• Daarna een substraatlaag, een arme voedingsbodem van korrels die het regenwater opnemen.
• En tot slot de vegetatielaag, oftewel de planten.
Verder heeft het dak een (water)afvoer nodig en een dakopstand (dakrand) van acht tot tien centimeter. Bij een dakhelling van meer dan 30% zijn extra voorzieningen nodig om het groen vast te houden. Alhoewel het onderhoud van een groen dak beperkt is tot soortgelijke werkzaamheden als bij een tuin (bemesten en water geven), dien je wel erop te letten dat het gewicht van het groene dak niet te veel is in verhouding tot wat het gebouw kan hebben. Houd bij een groen dak behalve met de planten die er gaan groeien ook rekening met water wat in de bodem trekt. Maar bij de dunste variant, van 3 centimeter dikte, zal het gewicht al een flink stuk minder zijn dan bij een groen dak van 20 centimeter dikte.
De voordelen van een groen dak
Wat zijn de voordelen van een groen dak? Vele! Hieronder een opsomming ervan:
• Het vangt fijnstof en regenwater op. Enerzijds dus goed voor het verbeteren van de luchtkwaliteit en anderzijds voor het beperken van het waterverbruik.
• Het vergroot het rendement van je zonnepanelen. Hoe dat in zijn werk gaat is De Groene Dagobert niet duidelijk, maar wie het weet mag onder dit artikel een reactie plaatsen!
• Het verlengt de levensduur van je (bitumen) dak.
• Het isoleert geluid, warmte en kou. Dit zorgt voor minder geluidsoverlast en voor een lagere energierekening. Ook weer duurzaam dus (“Groene”) en goed voor de portemonnee (“Dagobert”).
• Meer biodiversiteit maakt het aantrekkelijk voor vogels, bijen en andere insecten.
• De beplanting neemt CO2 op.
Meer informatie
Meer informative over een groen dak is te vinden op de website van Sempergreen.
Wat vind jij van het idee van een groen dak? Heb jij weleens ergens een groen dak gezien of ken je mensen die er een hebben? Of, heb je aanvullingen, op- of aanmerkingen, bijvoorbeeld over dit artikel, of over andere zaken? Plaats hieronder een reactie!
Geef een reactie