Groen geld!
Vandaag las ik weer een interessant artikel. Het gaat over de invloed die je met geld kunt hebben. Geld is macht, zo redeneert een Dagobert. Een Groene Dagobert heeft het dan over de goede dingen die je ermee kunt doen. In het artikel ging het specifiek om sparen. Maar hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor beleggen, voor lenen of voor een hypotheek. Je kunt er voor kiezen om groen te beleggen en als je dit liever niet doet, dan kun je wat sparen. Of misschien heb je geld nodig voor een huis en dan kies je voor een hypotheek. Of je hebt geld nodig voor een andere grote uitgave en je wilt daar wat voor lenen. Wat ook bij je past, in veel gevallen heb je er een bank voor nodig. De bank verdient daar geld mee. Dat geld komt vervolgens weer op een andere plek terecht en dat kan een goede of een verkeerde plek zijn.
Zo kun je als individu je invloed hebben op waar het geld terecht komt. Er wordt steeds vaker gezegd dat verandering niet langer van bovenaf komt, maar van onderop. Klein is het nieuwe groot. Wel wordt gezegd dat als er niets van boven komt, dat verandering dan erg langzaam gaat. Op mijn pagina “Stellingen” zal ik met enige regelmaat dan ook een stelling opnemen die met overheidsbeleid te maken heeft.
Wat op het niveau van de individu speelt, is behalve de financiële prikkel voor de hoogste spaarrente of laagste hypotheekrente, ook dat geld abstract is. Het is vaak niet meer dan een briefje met een getal erop. Of nog abstracter: het is een getal op je computerscherm. Deze abstractie kan tot gevolg hebben dat mensen zich niet meer verantwoordelijk voelen voor wat er met hun geld gebeurt. Dit maakt het dat transparantie van banken belangrijk is.
Behalve dat je moet kijken naar hoe groen, duurzaam, sociaal-ethisch, enzovoorts je geld besteed wordt, is er ook nog de impact op de economie. Banken die niet alleen naar investeringen en financieringen kijken die nu geld opleveren, maar zich vooral richten op de lange termijn, zijn stabieler en zullen minder snel omvallen. Die hoeven dan niet door een overheid gered te worden. Dat scheelt bezuinigingen en belastingverhogingen. Vervolgens is dit beter voor jouw en mijn portemonnee. En dat is op zijn beurt beter voor de economie, want dan kan er meer uitgegeven worden. Of gespaard. Dit doe je dan vervolgens bij een goede bank, zodat het geld weer op een andere goede plek terecht komt, bijvoorbeeld bij een duurzaam bedrijf die de bank een lening verstrekt met behulp van het spaargeld wat jij bij de bank hebt gestald.
Voor wat betreft de rol van de overheid is dit iets wat wij ook als individuen kunnen beïnvloeden. Via verkiezingen kunnen we politici aanzetten tot verandering, bijvoorbeeld als het gaat om wetgeving die banken aanzet tot transparantie en een langetermijnperspectief. Op deze manier komt de verandering van boven en beneden.
Benieuwd naar hoe je nog meer kunt werken aan Groen Geld? In het artikel “Groen beleggen en je pensioenfonds” wordt dit vervolgd!
[…] beleggen is een belangrijk thema binnen het onderwerp groen geld. In het eerdere artikel “Groen geld!” heb ik een introductie gegeven in de groene en andere goede dingen die je met beleggen maar ook met […]