Bolletjes tegen olievervuiling op zee

december 14, 2013 De Groene Dagobert Artikelen - Overig

BOLLETJES TEGEN OLIEVERVUILING OP ZEE

Olievervuiling: met of zonder plastic

In het artikel “Olie terugwinnen uit plastic” heb je kunnen lezen hoe olie kan worden teruggewonnen uit plastic. Maar behalve in plastic, verdwijnt de olie ook rechtstreeks in zee. En daar moeten we wat mee! Want olie in zee zorgt voor de nodige vervuiling. Olievervuiling.

Bolletjes tegen olievervuiling op zee

Welnu, een aantal wetenschappers hebben een oplossing bedacht tegen de olievervuiling op zee. Het gaat om bolletjes, drijvende bolletjes, die meer dan hun eigen gewicht aan olie absorberen. [1]

Hoe werken de bolletjes?

De bolletjes tegen olievervuiling op zee werken als volgt:
Het zijn microscopische bolletjes met gaatjes erin, die in enkele seconden alle olie van het wateroppervlak opzuigen. Het zijn bolletjes die gemaakt zijn van natuurlijke, afbreekbare materialen die niet giftig zijn en wel 110 tot 120 procent van hun eigen gewicht aan olie opnemen en vasthouden. En de bolletjes zijn in allerlei formaten te maken. Wanneer de olie eenmaal in de bolletjes is opgenomen, dan wil deze er niet meer uit, tenzij je het eruit perst.

Waar zetten we de bolletjes in tegen olievervuiling (op zee) ?

Welke maat bolletjes en gaatjes het beste zijn voor welke soorten olie, dat moet nog nader worden uitgezocht, maar het idee is er en dat zal straks op steeds grotere schaal kunnen worden toegepast. De bolletjes kunnen bijvoorbeeld in een haven gehangen worden om daar de olie weg te halen, maar ook kunnen de bolletjes de kust, schepen, of andere objecten beschermen. Voorts zal men testen gaan doen naar het functioneren van de bolletjes onder uiteenlopende condities, zoals in de poolgebieden en tijdens algenbloei.

Het belooft dus wel wat, die bolletjes tegen olievervuiling op zee. Behalve het recyclen van afval kun je het dus ook absorberen, zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen. Door het absorberen door middel van bolletjes blijft de olie niet in zee rondzwerven en is het dus eveneens een effectief middel tegen olievervuiling op zee.

 

Wat vind jij van de bolletjes tegen olievervuiling op zee? Heb je aanvullingen, op- of aanmerkingen? Plaats hieronder een reactie!

 


[1]  Technisch Weekblad, jaargang 44, 1 november 2013


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/