WavEnergy

november 29, 2013 De Groene Dagobert Artikelen - Duurzame energie

WAVENERGY

De ASN Bank Wereldprijs

In het artikel “De ASN Bank Wereldprijs” heb je kunnen lezen over de ASN Bank die betrokken is geweest bij een duurzaam project wat bestaat uit meerdere in te brengen duurzame projecten, waarmee je kans maakt op het winnen van de ASN Bank Wereldprijs. De finale van 2013 is geweest. De winnaar is bekend: WavEnergy. In dit artikel een beschrijving van wat de WavEnergy inhoudt.

WavEnergy

Wat is WavEnergy en wie hebben het bedacht? De bedenkers van WavEnergy, dat elektriciteit opwekt door middel van zeegolven, waren de jongste finalisten in de zes jaar dat de ASN Bank Wereldprijs bestaat. De WavEnergy bedenkers zijn drie middelbare scholieren van ongeveer zeventien jaar oud. Het idee WavEnergy is ontstaan bij het bedenken van een alternatief voor fossiele brandstoffen, zoals olie, aardgas en steenkool. Om bijvoorbeeld plastic te maken is olie nodig. Olie, en ook het plastic wat je ermee kunt maken, kun je hergebruiken, zoals je in de artikelen “Boot van plastic flessen” en “Olie terugwinnen uit plastic” hebt kunnen lezen. Dat is natuurlijk allemaal heel mooi, maar wat we vooral ook doen met fossiele brandstoffen, is elektriciteit opwekken. Deze fossiele brandstoffen raken op een gegeven moment op en de makers van WavEnergy hebben daarom een alternatieve energiebron bedacht: WavEnergy.

WavEnergy: hoe werkt het?

WavEnergy werkt als volgt:
Bij Wav Energy worden golven gebruikt om elektriciteit op te wekken. Bij WavEnergy is het dan de kunst om die golven zo hoog mogelijk te krijgen. Om dat te bereiken wordt bij WavEnergy een schuine plaat in de zee gezet, welke zorgt dat de golven verhoogd worden. Vergelijk het met een tsunami. Wanneer die dichter bij de kust komt, wordt hij hoger. De bodem van de zee is dan de schuine plaat die dichter bij de kust steeds hoger komt te liggen.

De WavEnergy-truc is vervolgens om op die verhoogde golven een luchtballon neer te leggen, die door de golfslag omhoog wordt geduwd en vervolgens door de zwaartekracht weer naar beneden getrokken wordt. Men maakt daarbij tevens gebruik van dynamo’s, welke aan de zijkanten van de luchtballon zitten. Door de beweging van de luchtballon van de WavEnergy gaan de dynamo’s over een plaat rollen. Dat zorgt er voor dat er elektriciteit wordt opwekt.

Tot slot een filmpje waarin de WavEnergy door een van de uitvinders gepresenteerd wordt:

 

 

 

Wat vind jij van de WavEnergy? Is Wav Energy een duurzame oplossing? Gaat het werken, is de markt klaar voor WavEnergy? Of heb je andere aanvullingen, op- of aanmerkingen? Plaats hieronder een reactie!

One response to “WavEnergy”


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/