De Tesla Powerwall

juni 7, 2015 De Groene Dagobert Artikelen - Duurzame energie

DE TESLA POWERWALL

Tesla: van duurzaam vervoer naar duurzame energie

De Tesla, welbekend onder de elektrische auto’s. Mijn eerste artikel over de Tesla zou je dan binnen het thema “Duurzaam vervoer” verwachten …. maar dat is niet het geval! De Tesla is wel als belangrijk merk binnen de categorie duurzame sportauto’s ter sprake gekomen in het artikel “De opkomst van de elektrische sportauto”. Maar we gaan het nu hebben over heel wat anders …. een Tesla die energie opwekt en opslaat in plaats van (relatief weinig) verbruikt! We gaan het hebben over de Tesla Powerwall.

De Tesla Powerwall

Alhoewel Tesla een Amerikaans beursgenoteerd bedrijf is [1]  maakt dat het niet minder interessant voor Nederland. Of ook de Tesla Powerwall interessant is voor Nederland is dan meteen de volgende vraag, waar de website “Bespaar energie” [2]  een artikel aan gewijd heeft. Maar wat is de Tesla Powerwall eigenlijk? Kort samengevat slaat de Tesla Powerwall stroom op en dit gebeurt door middel van een accusysteem. Het kan zowel voor consumenten als voor het bedrijfsleven dienen. De accu neemt overdag stroom op en geeft die als het donker is terug aan het stroomnet in het gebouw. Het opnemen van de stroom kan met behulp van zonnepanelen. Dit biedt een oplossing voor wie in een afgelegen deel van de wereld woont, daar waar stroom niet aanwezig is, vaak uitvalt of duur is. Je hebt immers alleen de zon nodig en geen elektriciteitsnet. Het is dus niet zomaar een accu, maar een best wel goed gelukt technisch snufje wat bovendien helpt in de strijd tegen armoede.

De Tesla van de toekomst?

Heel leuk, maar ik woon gewoon in Nederland of in een ander gebied waar stroom in overvloed beschikbaar is, zul je nu misschien denken. Hebben wij er ook wat aan? Jazeker. Misschien biedt het nu niet meteen financieel voordeel, maar dat zal het zeker in de toekomst doen, is wel de verwachting. Dit wordt, onder andere, bepaald door drie zaken, waar de website van Zelfstroom [3]  het een en ander over uitlegt. In het kort gaat het om het volgende, waarbij ik voor verdere uitleg verwijs naar de betreffende website (er wordt daar ook uitgebreider ingegaan op de werking van de Tesla Powerwall) :

1)  Op dit moment kun je nog overtollig opgewekte stroom op een zonnige junidag zoals vandaag terugleveren aan het net tegen hetzelfde tarief als waarvoor je op een grijze winterdag stroom afneemt. De kans is groot dat er in de toekomst wel (meer) tariefdifferentiatie gaat plaatsvinden. Het is dan verstandig om opgewekte energie op te kunnen slaan, zoals met de Tesla Powerwall. Je kunt die energie dan immers nog gebruiken op een moment waarop het anders flink duur zou zijn om stroom af te nemen bij de elektriciteitscentrale.

2)  Wanneer je zelf je eigen stroom opwekt heb je geen netbeheerkosten voor het elektriciteitsnet.

3)  De energieheffingskorting die thans nog geldt bij een aansluiting op het elektriciteitsnet komt wellicht in de toekomst te vervallen. Dit is een belastingkorting die voor iedereen in Nederland geldt omdat stroom als basisvoorziening is aangemerkt. Wanneer de heffingskorting komt te vervallen, dan kun je die niet meer mislopen wanneer je geen aansluiting op het elektriciteitsnet hebt.

Kortom, twee voordelen en een verdwijnend nadeel. Dat klinkt wel als een Tesla met Power … wall.

 

Wat vind jij van de Tesla Powerwall? En in welk jaar zul jij er een hebben denk je? Of heb je aanvullingen, op- of aanmerkingen, over dit artikel, of over iets anders? Plaats ook dan hieronder een reactie! Of lees er nog wat meer over op de website van Zelfstroom.

 


[1]  De aandelen worden verhandeld op de Nasdaq, een van de bekende Amerikaanse beurzen.
[2]  http://www.bespaarenergie.net/tesla-powerwall
[3]  http://www.zelfstroom.nl/Tesla-Powerwall
Voor wat betreft crowdfunding in Zelfstroom, zie het Groene Dagobert-artikel “Zelfstroom”.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/