Restwarmte

april 5, 2015 De Groene Dagobert Artikelen - Recycling

RESTWARMTE

Je computerserver als verwarming

Binnen het thema “Recycling” heb je recent het artikel “Je computerserver als verwarming” kunnen lezen. Het artikel was een eye-opener op het gebied van recycling, omdat het niet om recycling van tastbare materialen zoals plastic of papier ging, maar om iets ontastbaars zoals energie, in dit geval om warmte. Maar alhoewel computerservers heel wat warmte produceren, is dat lang niet het enige waar je aan moet denken bij het recyclen van warmte. Wanneer we het hebben over het recyclen van warmte, of beter gezegd, warmte die overblijft, ofwel resteert, dan praten we over restwarmte.

Restwarmte

Restwarmte bestaat er in vele vormen. Het kan gaan om restwarmte uit de industrie, maar ook bijvoorbeeld om warm water vanuit de grond. In plaats van dat huizen en bedrijven verwarmd worden door middel van gas wat in Groningen wordt gewonnen en waar de bewoners daar nu last van aardbevingen hebben, wordt dit straks een prima alternatief. Het krijgt nu ook binnen de politiek aandacht. [1]

Waar staat men nu?

Waar staat men nu met restwarmte? Wanneer zou restwarmte een volledig alternatief voor het aardgas uit Groningen kunnen zijn? Daarover kan men uiteraard geen uitspraken doen. Wel wordt nu al warmte die vrijkomt bij bijvoorbeeld afvalverbranding en elektriciteitscentrales of uit de bodem (aardwarmte) gebruikt. Alleen nog niet op grote schaal. Het is dus een kwestie van opschalen. En daarvoor zou het nu wel een goed moment kunnen zijn, omdat in veel steden het gasnet moet worden gerenoveerd of vervangen.

 

Wat vind jij van het idee van restwarmte? En in hoeverre denk jij dat het benutten van restwarmte in Nederland op niet al te lange termijn uitvoerbaar is op grote schaal? Of heb je aanvullingen, op- of aanmerkingen, over dit artikel, of over iets anders? Plaats ook dan hieronder een reactie!

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/