Questionmark

april 19, 2014 De Groene Dagobert Artikelen - Duurzaam genieten

QUESTIONMARK

Goodguide versus Questionmark

In het artikel “Goodguide –> hoe duurzaam is je product?” heb je kunnen lezen over een website waar je snel kunt zien hoe duurzaam een product scoort. Deze duurzaamheid wordt door milieu-, gezondheids- en sociale aspecten bepaald. Goodguide is een Engelstalige website. Maar er is ook een Nederlandstalige website en dan specifiek gericht op voedingsmiddelen: Questionmark [1]. Hierbij wordt duurzaamheid getoetst op vier thema’s: milieu, volksgezondheid, mensenrechten en dierenwelzijn. Questionmark toont in dit opzicht veel gelijkenis met Goodguide, met dierenwelzijn daaraan toegevoegd.

Questionmark

Welke producten kun je zoal bekijken met Questionmark? Dat zijn vlees, vleesvervangers, zuivel, kaas, boter, eieren, toetjes, chocolade en pindakaas. Questionmark gaat uit van wetenschappelijke standaarden en gebruikt hiervoor meetbare productinformatie. Verder laat Questionmark binnenkort het laatste nieuws zien rond duurzaamheid in de productieketens. Hiervoor ontwikkelt men het “transparantie forum”, waar iedereen die een rol speelt in de productie van een product aan het woord kan komen. Op die manier wordt het transparant gemaakt.

De Questionmark-App

Een bekend onderdeel van Questionmark is de App die er is. Met de App kun je onder andere een product scannen en dan zien hoe deze scoort qua duurzaamheid. Vervolgens krijg je dan de scores te zien, maar de vraag is dan, in hoeverre is het duidelijk? Er blijken immers toch nog wel wat vragen te zijn. [2]  Zo scoort bijvoorbeeld een biologisch geproduceerd zuivelproduct lager dan een gangbare equivalent, vermoedelijk door het gebruik van rietsuiker, dat slecht scoort op het thema “mensenrechten”. Terwijl het op het thema “milieu” beter zou scoren. De vraag is dan dus aan welk thema het meeste gewicht toegekend moet worden en de weging is daarbij niet altijd juist. Zo komt het zelfs voor dat een thema helemaal niet wordt meegewogen. Een kenmerkend voorbeeld is de Avikokip met maar één Beter Leven-ster (van de drie) die een totaalscore heeft van 9,8 (uit 10). Maar dan blijkt deze alleen op “volksgezondheid” beoordeeld te zijn en niet op “dierenwelzijn”. Ondanks het goede idee is er dus nog wel wat werk aan de winkel voor Questionmark.

 

Wat vind jij van Questionmark? Gebruik je het weleens? Of, heb je aanvullingen, op- of aanmerkingen, bijvoorbeeld over dit artikel, of over andere zaken? Plaats hieronder een reactie!


[1]  http://www.thequestionmark.org
[2]  De Volkskrant, vrijdag 11 april 2014, pagina 23, artikel “Questionmark roept nog te veel vragen op”

One response to “Questionmark”


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/