De Biomeiler

juli 26, 2015 De Groene Dagobert Artikelen - Recycling

DE BIOMEILER

Biobrandstoffen

Bij biobrandstoffen denk je misschien vooral aan auto’s die daarop rijden. En inderdaad, binnen het thema “Duurzaam vervoer” is er een keer een artikel aan gewijd (“Biobrandstoffen, (niet) duurzaam?”). Ook in het artikel “Biomassa: goed voor de economie en ecologie?” is biomassa ter sprake gekomen. De output van biomassa / biobrandstoffen is sowieso duurzaam. Bij een duurzame output hebben we het over een lage CO2-uitstoot en mate van luchtvervuiling. Maar hoe zit het met de input? Wanneer je voedselgewassen gebruikt is het qua input niet duurzaam, maar je hebt inmiddels kunnen lezen dat men innovatief is. Zo kunnen algen, die je kunt kweken, als input worden gebruikt. Op die manier wordt er niets onttrokken aan de natuur. Maar er is nog een duurzame manier: die van recycling. En dat kan met compost. En daar is een systeem voor bedacht …. de Biomeiler!

De Biomeiler

De Biomeiler is een grote, geïsoleerde composthoop, waar waterslangen doorheen worden geleid. [1]  In de Biomeiler wordt warmte aan het composteringsproces onttrokken. Dit gebeurt doordat bacteriën houtsnippers afbreken tot houtcompost die zeer voedzaam is voor planten. Bij de omzetting komt veel warmte vrij, tot een temperatuur van zo’n 60 tot 65 graden zelfs. Warmte die normaal gesproken in de buitenlucht verdwijnt, maar die nu dankzij de Biomeiler wordt benut. Het is eenvoudig maar groot systeem, namelijk bestaande uit honderden meters slangen en buizen, water en een composthoop van versnipperd hout. In de Biomeiler zit maar één bewegen deel en dat is een standaard CV-circulatiepomp. Dankzij deze eenvoudige constructie blijven de onderhoudskosten en het risico op mislukking beperkt.

Ontstaan van de Biomeiler

Hoe is de Biomeiler ontstaan? Het is geen afvalbak die je even in je tuin neer zet. Tenminste, als je de Biomeiler de nodige energie wilt laten leveren. Zo kan een biomeiler met een doorsnede van 8 meter en 3 meter hoogte zo’n anderhalf tot twee jaar lang 15-20 kW warmte leveren. In dit formaat was het oorspronkelijke idee nog niet ontstaan, maar toch bestaat het idee al wel een tijdje. Het gebruikmaken van warmte uit composthopen, zij het op een minder technische manier, is niet nieuw. Rond 1970 werd er in de Franse Provence uitgebreid met deze techniek geëxperimenteerd. Daarna is het een tijdje stil geweest aan dit front. Pas sinds de laatste jaren wordt compostverwarming in allerlei landen weer structureel toegepast en onderzocht. En niet alleen met groene stroom, maar ook hiermee zien we dat Duitsland al ver is qua duurzame energie. In Duitsland zijn er al meer dan 50 Biomeilers gebouwd. En ook in Zwitserland, Oostenrijk, Denemarken en de Verenigde Staten wordt geëxperimenteerd met Biomeilers, soms ook anders genoemd: compost heaters of bioreaktors.

Waarom zo moeilijk doen, waarom niet gewoon het hout verbranden als je warmte wilt? Eenvoudig wellicht, maar niet het meest zuinige. Compostering van hout levert meer energie dan verbranding. Ondertussen is het ook nog zo dat de Biomeiler meer dan honderd kuub hoogwaardige houtcompost produceert. Dit kan worden gebruikt voor bodemverbetering en voedselproductie. Een win-win situatie dus! En dat ziet De Groene Dagobert graag.

 

Wat vind jij van de Biomeiler? Wanneer denk je dat sommige mensen zo’n ding in hun tuin hebben? Of zal dat niet snel gebeuren gezien het grote formaat van de Biomeiler? Of heb je aanvullingen, op- of aanmerkingen, over dit artikel, of over iets anders? Plaats ook dan hieronder een reactie!

 



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/