De komst van de wolf

augustus 7, 2013 De Groene Dagobert Artikelen - Groen versus Dagobert

De komst van de wolf

De komst van de wolf, is dat zo? Het zal velen niet ontgaan zijn, dat de gevonden wolf bij Luttelgeest nu nieuws is. De geruchten gaan rond over de komst van de wolf. Maar nu zojuist bekend is geworden dat de gevonden wolf een afstand van wel zo’n 900 km of nog iets meer afgelegd heeft, wordt het verhaal dan wat minder sterk? Feit is wel dat wolven enorme afstanden kunnen afleggen, dus dat de wolf uit zichzelf naar Nederland is toegekomen is heel goed mogelijk. WolvenInNederland, gesteund door Natuurmonumenten, wil Nederland dan ook voorbereiden op de komst van de wolf.[1] Men denkt vaak dat de wolf alleen in bosgebieden leeft, maar dat blijkt niet zo te zijn, aldus Leo Linnartz van WolvenInNederland. En zeker nu de wolf een beschermde diersoort is, is de komst van de wolf naar West-Europa aannemelijk.

Dat de komst van de wolf geen fabeltje is, volgt ook uit onderstaand filmpje:

 

 

Heel leuk, de komst van de wolf, maar wat heeft De Groene Dagobert daar mee? Toch nog best wat! Het gaat namelijk om een afweging van het ecologisch belang (= Groene) tegenover het economisch belang (= Dagobert). De ecologen zullen blij zijn met de komst van de wolf en de economen juist niet. Zo zal een boswachter, meer een ecoloog dan een econoom, trots zijn op de komst van de wolf. De komst van de wolf in de Noordoostpolder, waar de dode wolf was aangetroffen, wordt gezien als goed voor het gebied. Het is een stukje waardering voor de inzet van alle natuurbeheerders in Nederland.[2] Het is de natuurbeheerders gelukt om de afgelopen jaren een ecologische hoofdstructuur te ontwikkelen die het voor de wolf interessant genoeg heeft gemaakt om in rond te trekken. Het kan als positief gezien worden dat dieren die ooit in Nederland voorkwamen nu weer terugkomen.

Tot zover de ecologische kant voor wat betreft de komst van de wolf. Nu dan de economische kant. Als we denken aan de ruimte die we voor de natuur moeten maken om de wolf zijn leefgebied daadwerkelijk naar Nederland te laten uitbreiden, dan blijft er uiteraard minder ruimte over voor boeren, industrie, woonwijken en snelwegen. Boeren verkopen hun groenten, vlees of melk en daardoor stroomt er geld de economie in. Hetzelfde geldt voor de industrie. In de woonwijken wonen consumenten die ook geld laten rollen en via de snelwegen worden economische goederen getransporteerd. En ga zo maar verder ….  De wolf daarentegen draagt zijn steentje niet bij aan de Nederlandse economie, die nog altijd in recessie zit of daar dichtbij. Als het een beschermde diersoort betreft dan mogen we zijn vlees niet verkopen. Sterker nog, de wolf zal eerder vlees van ons stelen, door bijvoorbeeld een smakelijk hapje vee van een boer te verorberen.

Of valt dit allemaal wel mee? Wolven zijn van nature hele schuwe dieren. Het zijn wel carnivoren, maar ze jagen vooral op klein wild. De kans dat ze dan een schaap, huisdier of misschien wel een kind pakken is dan vrij klein. Eigenlijk  is een wolf gewoon een hond. Beter gezegd, de wolf is een voorouder van de hond. Uit de informatie op Wikipedia[3] volgt ook dat de wolf niet zo eng is. Alhoewel uit oude verhalen en sprookjes, zo ook uit Roodkapje, volgt dat de wolf een mensenverslinder is, vlucht een wolf in de praktijk meestal voor een mens. Mensen en kinderen worden slechts bij uitzondering aangevallen, vrijwel alleen als ze zich wagen in de buurt van een nest met jongen. Hoe wolven reageren op mensen is voor een groot deel afhankelijk van hun eerdere ervaringen met mensen. Wolven die geen negatieve ervaringen hebben met mensen en ook niet van mensen afhankelijk zijn voor voedsel zullen geen gevaar zijn. Hetzelfde zal dan voor groot vee zoals varkens, koeien en schapen gelden.

Dus ….. laat die wolven maar komen!

Toch hoop ik er alleen geen tegen te komen als ik op een laat uur door de bossen aan het hardlopen ben. 😉

 

Hoe kijk jij hier tegenaan? Mag de wolf zijn territorium uitbreiden of liever niet? Plaats hieronder een reactie!

 


[1] http://www.nu.nl/binnenland/3544982/wolf-luttelgeest-afkomstig-oost-europa.html
[2] http://www.omroepflevoland.nl/Nieuws/103805/noordoostpolder-boswachter-blij-met-komst-wolf
[3] http://nl.wikipedia.org/wiki/Wolf


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/