Ecologie en economie!

september 12, 2013 De Groene Dagobert Artikelen - Duurzaam financieel

ECOLOGIE EN ECONOMIE

Ecologie en economie: twee woorden die soms op gespannen voet met elkaar staan. Daarover gaan de artikelen binnen het thema Groen versus Dagobert. Maar in dit artikel zal naar voren komen dat ecologie en economie elkaar ook prima kunnen versterken. De mooiste en kwetsbaarste natuur ligt vaak in gebieden waar de mensen arm zijn. In dat opzicht is er veel te winnen voor de economie. Maar dan bij voorkeur op een manier waarbij de ecologie gespaard blijft of zelfs verbeterd wordt. En dat kan!

Ecologie en economie: het WNF helpt!

Een organisatie die economie en ecologie goed met elkaar verenigt, is het WNF, het Wereld Natuurfonds. Overal waar het WNF werkt, probeert men natuurbeschermingsprojecten zodanig in te richten dat ook de bevolking ervan profiteert. Verschillende projecten wereldwijd bewijzen dat natuurbescherming en armoedebestrijding samen moeten gaan als men de natuur op lange termijn wil behouden.

Ecologie VERSUS economie

Zonder dergelijke projecten, is het ecologie versus economie of, beter gezegd, de economie die ten koste gaat van de ecologie. In de arme gebieden voorzien de bossen, oceanen, rivieren en graslanden de mensen van voedsel en bieden zij tevens een belangrijke bron van inkomsten. Helaas staan deze gebieden flink onder druk als gevolg van grootschalige landbouw, mijnbouw en de aanleg van palmolieplantages. De ecologie lijdt onder deze economische activiteiten en verslechtert. En alhoewel het misschien goed is voor de economie, zijn er negatieve gevolgen voor de leefomstandigheden van de bevolking aan verbonden.

Ecologie PLUS economie

Daarom ontwikkelt het WNF nieuwe methoden en projecten waarbij natuurbescherming ten goede komt aan de natuur en aan de lokale bevolking. [1] Zo is het niet meer de ecologie VERSUS de economie, maar de ecologie PLUS de economie. Hieronder een tweetal projecten waarbij dit het geval is.

Namibië

In Namibië is samen met lokale gemeenschappen ecotoerisme opgezet. Hierbij trekken wilde dieren toerisme aan. Dit levert inkomsten op en zorgt voor werkgelegenheid, zoals het bouwen van hotels, gidswerk en voedsellevering. Hierdoor verbeteren de leefomstandigheden van de plaatselijke bewoners. Op deze manier krijgt de bevolking zelf een belang bij natuurbescherming en dit belang zal men dan ook willen verdedigen.

Ook projecten waarbij het er in eerste instantie niet op lijkt dat de lokale bevolking hier belang bij heeft, leveren de mensen daar op den duur winst op. Zo zullen de plaatselijke vissers soms tijdelijk niet of minder mogen vissen. Dit ter bescherming van visgronden. Omdat de visgronden zich daardoor snel herstellen, ontstaan er op de langere termijn een stabielere voedingsbron en meer inkomsten uit de visserij.

Peru

In het kustgebied van Peru bevindt zich een barre landstrook, ingeklemd tussen de Stille Oceaan en de uitlopers van de Andes: La Costa. Het is een gebied wat vooral bestaat uit zandwoestijn en waar het bijna nooit regent. Er is een belangrijke rivier die voorziet in water, maar waarvan de watervoorziening enkele jaren geleden flink terugliep, zowel in kwaliteit als in kwantiteit gemeten. Daarom introduceerde het WNF een plan waarbij de boeren verantwoordelijk werden gemaakt voor het duurzaam beheren van het water- en bosgebied. Daarvoor ontvingen de boeren een betaling van dambeheerders en drinkwaterbedrijven. De boeren planten nu nieuwe bomen, zodat er minder erosie plaatsvindt, minder aarde wegspoelt en de rivier modderig wordt en de waterkwaliteit verbetert. Kortom, goed voor de portemonnee van de boeren (de vergoeding die zij ontvangen), goed voor de economie (werkgelegenheid, productie e.d.) en goed voor de ecologie!

Payment for Ecosystem Services

Het WNF neemt deel aan het programma “Payment for Ecosystem Services”, waarbij ecologie (natuur) en economie (toerisme e.d.) met elkaar samenwerken. In onderstaand filmpje meer uitleg hierover:

 

 

Samenvattend, als je het Groene Geld wilt laten rollen, dan zou je dergelijke projecten kunnen financieren door bijvoorbeeld te doneren aan het WNF of een ander soortgelijk fonds.

 

[1]  WWF Magazine, nummer “Herfst 2013”

 

Heb jij aanvullingen, op- of aanmerkingen? Of bijvoorbeeld ervaringen met goede doelen en de projecten die zij financieren? Plaats hieronder een reactie!

3 Responses to “Ecologie en economie!”


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/